Er det greit at russere mister tilgang på alt fra Vesten?

Sanksjonene mot Russland rammer helt vanlige russiske innbyggere. Samfunnsdebattant Linus diskuterer om det er greit eller ikke.

KOMMENTAR: Linus FOTO: Mathias

Nå som Russland (les: Putin) har iverksatt en operasjon med “fokus på fredsbevaring i Ukraina”, har vestlige land satt flere store sanksjoner mot Russland. Dette medfører at den russiske økonomien stuper nedover og dermed blir alt dyrere i Russland og flere tjenester i fra Vesten må stenge ut sine Russiske brukere. Men er det greit?

Sanksjoner beskrevet på et lett måte er bare en stopp på handel og tjenester. Landet som putter sanksjoner på et annet land, er det som setter en stopp på handler og tjenester mellom disse to landene. 

På en side så er det mange som tenker at russere har hatt lang tid til å ta et opprør med fjotten de kaller president, inkludert meg.  Dermed er det også mange som mener at de fortjener “straffen”, noe jeg er delvis enig i siden det er en effektiv måte å vinne en krig på. Putin fortsette å leve i luksus mens russere må bruke sine livstjeninger på å overleve.  

Sanksjonene kan hjelpe Vesten med å vinne krigen uten å faktisk føre krig selv. Teknisk sett er sanksjonene egentlig en form for økonomisk krigføring. Til slutt vil ikke russere kunne klare seg lengre, og dermed mister de tilliten til fjotten på toppen. Da begynner opprøret på ordentlig. Kanskje.

Men på en annen side så blir det jo ikke helt riktig at en russer som har levd i propaganda i hele sitt liv, først sovjetisk propaganda og deretter Putins propaganda, skal bli straffet for ledelsens grusomme handlinger. De vet ikke noe annet, de som gjør opprør blir omtalt som landssvikere. 

Men det er flere som har gjennomskuet propagandaen til Putin. Et eksempel er Alexei Navalny, som nå blir sett på som leder for den russiske opposisjon. Vi har allerede laget en artikkel som taler om Navalny

Så slik som jeg ser det, er det mange argumenter for hvorfor russerne skal miste tilgang til vesten og enda beholde den. Sanksjoner er et viktig verktøy når du ønsker å vinne en krig uten å gå til krig. Men samtidig er det litt urettferdig at helt vanlige russiske innbygger skal miste tilgang til Vesten. 

Det er trist, men nødvendig.

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA