Nyheter

Dette er Navalnyj-saken

Du har kanskje hørt om den russiske politikeren som har stått imot Putin og nå sultestreiker i et fengsel. Men hva er historien bak dramaet?

TEKST: Erlend, William og Shadi

Navalnyjs fulle navn er Aleksej Anatoljevitsj Navalnyj, og han ble født den 4. juni 1976 i byen Butyn. Han er en Russisk politiker som har vært en motstander til president Vladimir Putin og hans russiske regjering.

Han er også kjent for sin YouTube-kanal, der han snakker om hvor korrupt den russiske staten er, og hvordan staten blir styrt. Han har mange abonnenter, faktisk hele 6,5 millioner. Det er veldig mange i YouTube-perspektiv. 

Dramaet som nå foregår i Russland, startet da Navalnyj skulle til Moskva. Han gikk på et fly som gikk fra Tomsk i Sibir til Moskva, men han ble forgiftet med en gift blir kjent som Novichok som ble laget av NKVD, Sovjetunionens gamle hemmelige polti. Etter at han kollapset, ble flyet dirigert til en flyplass i Omsk, som ligger nær grensen til Kasakhstan. 

Navalnyj ble sendt til et sykehus i Omsk. Doktoren sa at de ikke fant noe feil med han, og at han kom til å bli frisk. Han ble i stedet verre og verre. Legene sa likevel at han var okei. 

Dette førte til at Navalnyj reiste til et sykehus i den tyske hovedstaden Berlin for å få behandling. Der fant legene ut at han var forgiftet med Novichok. De ga ham hjelp som sørget for at han overlevde giftangrepet.

Da han dro tilbake til hjemlandet, Russland, ble han arrestert fordi han ikke hadde lov til og dra ut av landet på grunn av en tidligere dom. Retten dømte Navalnyj til 3,5 år i fengsel, og han slipper sikkert ikke ut med det første. Et par leger snakker imot dommen og klager på hvordan han blir håndtert i fengselet. 

Dermed har noen av legene blitt arrestert. Alexei nekter akkurat nå å spise, han rett og slett sultestreiker, og ifølge legene hans trenger han rask hjelp for ikke å miste livet.

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA