Derfor slutter ungdommer på lagidrett

"Alle" barn spiller på et lag, men veldig mange slutter med sporten før fylte 17. Hvorfor?

TEKST: Maria Hongslo Siiri og Semhar Tedros FOTO: Maria Hongslo Siiri

Overgangen fra ungdomsskole til videregående gjør at mange faller fra organisert idrett.

Ifølge VG slutter én av tre som er medlem av et idrettslag, før de fyller 17, og frafallet er størst i lagidrett.

Denne trenden merkes også på Åsheim ungdomsskole. Særlig på tiende trinn, der elevene straks er klare for å starte på videregående, er det mange som gir seg på idrettslaget.

Hvorfor slutter de? For å få svar har vi i SIKT snakket med fire elever som velger å slutte på organisert idrett til fordel for andre ting.

Tok for mye tid

Petter fra 10A gikk på fotball. Han sluttet fordi det ble mer seriøst enn morsomt.

- Jeg liker jo fortsatt å spille fotball, men det ble ikke like gøy når man plutselig skulle satse og prestere hele tiden, sier han.

Petter forteller at det også ble veldig mye trening og mange kamper og cuper. Fotballen begynte å ta mer tid enn en morsom hobby burde. Det ble rett og slett litt i meste laget.

- Er du i fysisk aktivitet nå som du har sluttet på fotball?

- Ja, jeg trenger på Heimdal fysikalske, og jeg spiller jo litt fotball på fritiden, sier han.

Sammensatt grunn

Også Rebecka fra samme klasse er fotballspiller, men slutter nå til sommeren. For hennes del har kravene blitt for store og tonen for tøff på trening.

- Det kan være dårlig stemning på trening, og da er det ikke lenger gøy for meg å være med. Dessuten har jeg vært så mye skadet i det siste, og da er det vanskelig å spille. I tillegg blir det jo større forventninger fra skolen når vi begynner på videregående til høsten, og jeg må nok prioritere skole litt mer da, forteller hun.

Selv om hun til sommeren kommer til å slutte på fotball, vil hun ikke gi seg med å være i fysisk aktivitet. Rebecka trener allerede på 3T.

Likevel forteller hun at hun kommer til å savne samholdet og lagånden.

Mistet motivasjonen

Sunniva fra 10A går på håndball, men velger nå å runde av karrieren - rett og slett fordi motivasjonen har blitt mindre.

- I fjor sommer begynte jeg liksom å kjenne litt på at håndball ikke var noe jeg lenger ville satse på. Det er fortsatt gøy, så jeg fortsatte en sesong til, men det er ikke noe jeg vil gjøre på fritida, forteller Sunniva.

Hun betror oss med at hun ikke klarer å nyte idretten like mye som hun gjorde på barneskolen, for nå er det så mye skole. Sunniva mistet rett og slett følelsen for håndball.

- Men jeg kommer til å fortsette å trene på andre måter selv om jeg ikke er med på et lag, presiserer hun.

For tidkrevende

Klassekamerat Jørgen sluttet på fotball fordi det tok opp for mye tid.

- Jeg fikk ikke tid til skole når jeg kom hjem. Det var morsomt, og det sosiale var bra, men jeg ville bare ikke spille på et lag lenger, forteller han.

Han synes at de faste treningene med fotball gjorde det vanskelig å prioritere skole.

- Det var liksom sånn at når jeg hadde mye å gjøre, så måtte jeg bare vente med å gjøre det for å dra på trening.

I dag trener Jørgen styrke og kan selv styre treningstidene sine.

Mange grunner

Grunnene til at ungdommer slutter på lagidrett kan altså være mange.

Noen har ikke lenger den nødvendige motivasjonen, mens enkelte synes kravene blir for store på trening. Andre har mye annet på tapetet og synes at treningene blir for mange, og at lagidretten tar for mye tid.

Heldigvis viser det seg at ungdommene fortsetter å trene på andre måter, og det finnes ikke tvil om at all trening er bra trening.

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA