Da fotballen kunne blitt forandret

Super League er et forslag om en lukket turnering som raknet raskt etter fordømmelse fra hele fotballfamilien.

TEKST: Shadi

De første to døgnene i forrige uke var spinnville i fotballverdenen, og de vil bli husket av fotballfans. Det var tolv store lag som hadde blitt enige om å etablere Super League: Real Madrid, Chelsea, Manchester City, Arsenal, Juventus, Inter Milan, AC Milan, Tottenham, Manchester United, Liverpool, Barcelona og Atletico Madrid.

PSG, Bayern München, Dortmund og RB Leipzig hadde takket nei til dette prosjektet.

UEFA og FIFA, de internasjonale fotballforbundene, truet med å utestenge spillere som deltok i Super League, fra hjemlig seriespill, landskamper og dermed også VM.

Mange fotballfans reagerte sterkt på denne ideen. Chelsea-fans protesterte for eksempel ved å sperre spillerbussen til deres eget lag ute av stadionet før kampen mot Brighton.

Også fotballfans på Åsheim ungdomsskole reagerte.

-Jeg synes det er dumt at de som ville være med, skulle heve seg over alle andre. Det er egoistisk oppførsel av lagene å tenke bare på penger og ikke fansen, sier Odin (13) i 8C.

Lærer Mikkel (30) var heller ikke imponert:

- Jeg er veldig fornøyd med hvordan fotballen fungerer og vil ikke at ting skal forandres. De vil finne på noe nytt for å skaffe seg enda mer penger. Hvis storklubbene virkelig sliter så tungt som Florentino Perez påstår, kan de heller kutte i spillerlønninger. Nei, det er bra at fotballfamilien reiser seg og nedkjemper de grådige pampene, sier han.

 

Også eleven Heine, som er en lidenskapelig Liverpool-supporter, er enig i fordømmelsen av prosjektet.

- Jeg synes at dette er korrupsjon. Alt dette er imot fotball. Og at Tottenham og Arsenal skulle være med, er rart, fordi de ikke er topp 20, stikker han.

Alle er veldig lite fornøyd, og til og med spillere og trenere følte seg ukomfortable med Superliga-prosjektet. Et eksempel er Liverpool manager Jürgen Klopp som ikke likte dette i 2019 og fortsatt mener det samme.

-Jeg har fortsatt ikke endret mening, sa han.

Real Madrid manager Zinedine Zidane ville ikke kommentere dette.

-Jeg er her for Cadiz. Jeg vil ikke svare på dette spørsmålet. Jeg tenker bare på Cadiz, sa han før en kamp mot nettopp Cadiz.

Det var kanskje ikke så rart at Zidane nektet å si meningen sin, for Florentino Perez, hans egen sjef, skulle også være sjefen for Superligaen.

- Vi gjør dette for å redde fotballen. Lag sliter økonomisk, og vi gjør dette for å redde fotballen økonomisk. Ungdommer mister interessen for fotballen og vi har kommet for å fikse dette, sa han.

Mange fans slakter det han sa og kalte det egoistisk.

Men! Når alt dette er sagt, kan fotballfolket puste dypt og slappe av. Noen timer etter at ideen hadde blitt avduket kom sjokknyheten: Chelsea og Man City hadde trukket seg fra dette. Samme kveld fulgte de fire andre engelske lagene etter, og Superligaen kollapset raskt.

Mennene bak Superligaen sier at de vil komme tilbake med et lignende prosjekt, men enn så lenge forblir Superligaen navnet på den danske toppdivisjonen, ikke en europeisk turnering for rikinger som ødelegger fotballen.

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA