Elever og lærere gleder seg til Mgp-festen

Musikklærer avslører at nivået på sangene er høyere enn i fjor. 

TEKST: Leah Johansen og Mikkel Salcedo-Hokstad FOTO: Mikkel Salcedo-Hokstad og Semhar Tedros

Siste skoledag før jul, fredag 20. desember, er det Mgp på Åsheim ungdomsskole. Hver base har skrevet en egen tekst til en kjent melodi, og de ni gruppene synger låtene sine i allrommet.

Når alle basene har opptrådt, kåres en vinner. Dommerpanelet består av profesjonelle musikere uten tilknytning til ungdomsskolen.

I fjorårets utgave av Mgp gikk 8C (nå 9C) til topps med en søt julesang og et forrykende sceneshow.

- Nivået er høyere i år enn i fjor, røper Sigrun Hove, som er musikklærer og allerede har hørt de fleste sangene.

Gleder seg

Mange elever på Åsheim gleder seg til Mgp, og de er spente på hvilken base som kommer til å vinne.

- Det blir morsomt med Mgp. Det er gøy at klassa lager en felles sang, og det er gøy å planlegge koreografi og kostymer og finne ut hvordan vi skal gjøre det på scenen, sier Guro i 9A.

- Det har vært mye stress med prøver i det siste, så det er deilig å få tid til å koble litt av før jul. Det får vi når vi øver til Mgp, sier klassekameraten Leah.

Khanim, som også går i 9A, mener at Mgp-festen kan gjøre klassemiljøet bedre.

- Alle gjør sin del og deltar, fordi alle har lyst til å vinne og få premien. Det at vi prøver å nå målet sammen, er samlende for basen. Og så er det litt gøy å gjøre narr av de andre klassene sine sanger, forteller hun.

Thea Anett går i B-basen på samme trinn. Hun forteller at jentene jevnt over er større Mgp-entusiaster enn guttene.

- Men det er veldig gøy når lærerne prøver å få gutter midt i stemmeskiftet til å synge de lyseste tonene, ler hun. 

Høyt nivå

Musikklærer Sigrun, som øver sammen med mange av basene, forteller at hun allerede har pekt seg ut tre forhåndsfavoritter. Hun vil imidlertid ikke røpe hvilke baser som har imponert henne mest.

- Det er en som har skikkelig feelgood-stemning, en som har et meget klart og tydelig budskap på en god melodi, og en klasse har et veldig artig opplegg rundt sangen. Så jeg ønsker dommerne lykke til med å bli enige, sier hun.

- Hva tror du er viktigst for å overbevise dommerne: sangteksten, framføringen eller sceneshowet?

- Det er ikke godt å si. Det er jo lett å bli revet med av et godt sceneshow, så klart, men de kommer garantert til å gå inn på tekster og sanglige prestasjoner også. Det gjenstår å se hvor dette treffer dommerne til syvende og sist. Er det en tekst som treffer hjertet, så vinner den, men den kan jo komme i skyggen av noen som har klart å bygge inn budskapet sitt i en større scenisk sammenheng, med visuelle effekter. Det blir spennende å se, svarer Sigrun, som har bred erfaring med kor. 

Noen er kritiske

I Mgp må alle elevene i hver base delta. SIKT har vært i kontakt med elever som har sceneskrekk. De mener at Mgp burde vært valgfritt.

- Jeg liker ikke å stå på scenen fordi jeg har sceneskrekk og ikke liker å synge, sier en elev som ønsker å være anonym.

- Du blir redd for at folk skal dømme deg. Jeg blir kvalm og begynner å skjelve. Jeg føler press. Håret, klærne og sminken skal være riktig, og jeg er redd for å gjøre feil, forteller en annen.

Lærer Monica Settem er primus motor for Mgp Åsheim. Hun mener at alle bør bli med opp på scenen.

- Konseptet er laget for at basene skal bli mer samhandlende, utvikle seg og føle fellesskap. Vi er klar over at noen synes det er vanskelig å være med og stå på scenen, men øvingen er det viktigste. De som ikke vil være med, står som oftest bak andre elever på scenen, og de holder for eksempel plakater i stedet for å synge og danse, sier hun.

Hun får støtte fra musikklærer Sigrun.

- Forskning viser at når mennesker synger sammen, så begynner hjertene å slå i takt også! Er ikke det vakkert? Å synge er akkurat det samme som å trene, det er fysisk, og du føler deg alltid bedre etterpå. Når vi synger, utskilles velværehormonet oksytocin, og også endorfiner, og sangen reduserer nivået av stresshormonet kortisol. Det forklarer sangens beroligende og antidepressive effekt. Dette er forskning, folkens, sier Sigrun og fortsetter:

- Jeg opplever også at de som er litt ubekvemme med å bruke stemmen sin sammen med andre, om noen år vil huske det som en gledelig opplevelse. De trenger bare å se det på avstand først.

SIKT kommer til å intervjue vinnerne og filme hele Mgp-showet fredag 20. desember.

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA