Nyheter

Åsheim feiret samefolkets dag

Samefolkets dag 6.februar ble feiret med festbord, bidos og multekrem i hele uke 6. 

TEKST/BILDER: Mia, Imre og Hy Ba

SIKT besøkte niende trinn på kjøkkenet og fikk servert nydelig mat. Mens vi var der fant vi ut mer om samenes nasjonaldag.

Det viktigste med samenes nasjonaldag er å feire samene fordi de er urfolk her i Norden. Fargene i det samiske flagget har en betydning hvor grønt står for naturen, gult er dyrene, rød er solen og blå er månen. 

Den samiske nasjonaldagen feires den 6.februar fordi det var da samene fikk frihet.

Du har kanskje hørt om samer og kvener, men hva er egentlig forskjellen? De er to forskjellige urfolk men de har en sammenheng og begge to lever i Norge.

Hva slags mat er viktig for samer? Det er selvfølgelig reinsdyr. Samene er opptatt av å ta vare på ressursene som naturen gir oss, og de bruker hele dyret. Ingenting blir kastet. Nasjonalretten heter bidos, og det er en gryterett med reinsdyrkjøtt. Det fikk vi servert sammen med små brød. 

Hvordan lever samer i dag?

Ganske likt som alle andre. Det finnes nok folk som har mer tilknytning til fjellene og reinsdyra men ganske mange har nok en liten del av kristendommen.

I hvilke land befinner det seg samer? Samene bor i Sapmi, som er et stort område som strekker seg gjennom Norge, Sverige, Finland og Russland.

Når samefolkets dag blir feiret går de i kofter som er nasjonaldrakten deres og de spiser bidos og er med familie og venner.

 

 

       
Festbordet var dekket på mat og helse                   SIKT fikk servert nydelig mat                               Rektor var hedersgjest 

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA