Nyheter

Nå skal matavfallet sorteres!

Nå skal matavfallet sorteres i egen beholder i Trondheim også. Mange andre byer har innført denne ordningen allerede. Hvorfor skal vi sortere matavfallet, og hvordan kommer det til å bli?

TEKST: Eline og Trine

Snart får Trondheim også egen sortering for matavfall. Matavfall er nemlig en ressurs som kan brukes på nytt og bli til biogass, som kan brukes til å produsere strøm, varme og drivstoff.

Hvor startet det i Trondheim?

Noen steder i Trondheim har det startet allerede, som et såkalt pilotprosjekt. Pilotprosjekt betyr prøveprosjekt for å teste ut hvordan ordningen fungerer. Ila, Othilienborg, Othelies hage, Skjetnebrinken og Kalvskinnet var de første testerne til dette prosjektet. Mange er fornøyde med matavfallssorteringen og Miljødirektoratet sier at mange har fått mer kunnskap om søppelsortering. 

Nå skal prosjektet sakte men sikkert komme til resten av Trondheim. 

Bilde fra Karmøy kommune

 

Hva kan du kaste i matavfallet:

Brukt tørkepapir, skall, skrell, kjerner, skrotter, rester av bein av kjøtt, fisk og skalldyr.

Hva kan du IKKE kaste i matavfallet:

Bleier, blomster og planter, bomull, hundeposer og kattesand, jord, kvister, krydderplanter, løv, mat med emballasje, sigarettstumper, snus, store beinrester (fenalår/spekeskinke) og tyggegummi. 

Hvordan kan du fjerne lukten?

Mange er redde for at det kan lukte ille av matavfallet, men vi har noen hacks:

Bruk en kurv med luftehull, aldri sett lokk på tette matavfallbøtter, da stinker det rimelig mye. Gjerne hiv tørkepapir i bunnen av søppelposen, den suger opp fukt. Prøv å unngå matavfall som har sugd opp masse væske, selv om du har tørkepapir nederst i søpla. 

 

Hvor ofte blir søpla kastet?

Hver andre uke tømmes søpla og restavfallet skal tømmes hver fjerde uke. 

Endringer: 

  1. Alle som har små beholdere ved boligen får en ny beholder for matavfall og en ny beholder for glass - og metallemballasje.

 

  1. Plastemballasjen sorteres i sekk, og henges på beholder på tømmedag. Abonnentene kan levere så mange sekker de ønsker.

 

Endringen gjelder for dem som i dag har tre beholdere ved boligen. 

 

Med den nye ordningen blir det en en beholder ekstra. Det blir dermed totalt fire beholdere ved boligen, i tillegg til sekken for plastemballasje. 

Her kan du lese mer: 

https://trv.no/sortere/matavfall/

,https://trv.no/matavfall-i-trondheim-sporsmal-og-svar/,,

https://www.miljodirektoratet.no/ansvarsomrader/overvaking-arealplanlegging/arealplanlegging/miljohensyn-i-arealplanlegging/naturmangfold/kommunedelplaner-for-naturmangfold/pilotprosjektet-og-erfaringer/

 

 

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA