Nyheter

- Gi litt faen

Det er Noras beste råd til andre ungdommer som opplever spiseforstyrrelser. Instagram-innlegget hennes om egne problemer fikk mye mer oppmerksomhet enn hun forventet.

TEKST: Christopher og Martynas FOTO: skjermdump fra Noras Instagram-profil

Nora Selvaag fra 10. trinn på Åsheim ungdomsskole la ut et Instagram-innlegg som fikk mye mer oppmerksomhet enn forventet og er likt av nesten 4400 personer. I innlegget fortalte hun om hvordan hun har opplevd spiseforstyrrelser og kommentarer. Dette la hun ut for at andre som er i samme situasjon, skal vite at det går bra til slutt – og at man bør gi litt mer faen.

- Du sa at det å legge ut posten var helt ut av din komfortsone. Hva var det som gjorde at du likevel gjorde det?

- Det var det at jeg var dritt lei, ikke bare av kommentarene fra andre, men fra meg også. Jeg følte det som jeg var i en boble. Uansett hva jeg gjorde, tenkte jeg på mat, når jeg skulle spise mat, om kroppen og vekta mi. Det ble til et stort tema i livet mitt, og jeg følte meg alene, selv om jeg visste at jeg ikke var det. Jeg hørte rett og slett ikke hva andre sa. Til slutt jeg trykket legg ut i håp for at innlegget skulle hjelpe andre.

- Som en person som har opplevd spiseforstyrrelser selv, hva hadde du sagt til en person som er i en lignende situasjon?

- Det er egentlig ikke så mye å si. Det sitter egentlig mye i hodet. Det jeg brukte for å motivere meg selv til å spise, var å tenke at mat er energi, og at energi leder til minner og fantastiske opplevelser som er mye bedre enn å telle kalorier.

- Hva var det som hjalp deg mest med å komme deg ut av denne livsstilen?

- Det som hjalp meg, var følelsen av å ha energi. Jeg ble irritert av at jeg måtte slutte å trene, en ting som jeg elsker å gjøre. Jeg fikk ikke nok søvn, og fritiden min inneholdt mange fritidsaktiviteter som krevde mye energi. I tillegg hadde jeg lyst til å komme på skolen med mye energi og være glad, i stedet for å være sliten, sur og å ha ingen energi og ikke orke å gjøre noe. Det motiverte meg til å komme meg ut av problemene.

- Hvordan var folk rundt degmens du gikk gjennom denne perioden?

- Veldig få visste egentlig om at jeg sleit. Jeg er egentlig en veldig pratsom person, men jeg pratet ikke om akkurat det. Ingen visste hvordan jeg faktisk hadde det. Det var kanskje derfor det gjorde så stort inntrykk på folk da jeg skrev om problemene mine på Instagram.

- Hadde du forventet å få den reaksjonen på innlegget?

- Absolutt ikke! Jeg forventet ikke å få så mye oppmerksomhet, men jeg er veldig takknemlig for det. Jeg hadde mange flotte samtaler med mange forskjellige folk etter at jeg la det ut, og alle var veldig støttende. Jeg er glad for at et innlegg om et så viktig emne gikk viralt, slik at det kanskje kan hjelpe noen andre. Men, det har kommet en del rare kommentarer og annet rart også, da. 

- Har du noen siste ord til ungdommer som føler på at de ikke er bra nok, eller føler på mye kroppspress?

- Gi litt faen, det er alt.

Hvis du selv opplever spiseforstyrrelser, kan du snakke med helsesykepleier, fastlege eller en voksen du stoler på. Du kan også ta kontakt med ROS - Rådgivning om spiseforstyrrelser ved å chatte på Nettros.no eller ringe 948 17 818.

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA