Nyheter

Derfor henger det en do på veggen

En nifs og morderisk pandabjørn og et toalett er noe av det som pryder veggene på Åsheim ungdomsskole. Nå forklarer kunstneren hvorfor han laget bildene.

TEKST OG FOTO: Emilie Brattli

Kunsten på Åsheim har ført til mye debatt mellom elevene, og mange har lurt på hvorfor det henger så skumle og merkelige bilder på en ungdomsskole. 

SIKT har intervjuet både elever og kunstneren selv, for å finne ut hva elever mener om kunsten, og hva som var meningen bak bildene.

Delte meninger blant elevene

De yngste elevene vi spør, er kritiske til kunsten.

- Jeg synes bildene på Åsheim er litt merkelige og skumle, mener Katarina fra 8A. 

- Kunsten er jo litt rar, spesiell og skummel, og det har liksom ingen sammenheng. Jeg føler vi burde ha hengt opp noe som ga et litt bedre førsteinntrykk til folk som kommer til Åsheim, sier Aurora fra 9C.

Sanne fra 10B er mer positiv til verkene på veggene.

- Jeg mener kunsten er litt mystisk, men helt grei. Det er jo litt skumle motiv, men jeg synes det gjør Åsheim litt mer spennende og mystisk. Bildene gjør at skolen er mer spesiell og ikke så normal, mener hun.

Meningen bak kunsten

Det er kunstneren Mikal Christos Hafsahl som har laget de omstridte bildene. Vi har kontaktet ham for å få vite mer om bakgrunnen for kunsten.

Mikal forteller at han ville lage et prosjekt som ikke bare var til pynt, men også skapte undring, spørsmål og forvirring blant dem som ser bildene.

Mange elever oppdager fortsatt nye bilder flere år etter at de har begynt på Åsheim, og det viser at kunstneren har oppnådd det han prøvde på.

- Tanken var at det skulle være mange bilder, slik at man kanskje oppdager noe nytt selv om man har gått på skolen i to-tre år, forteller Mikal. 

Han sier at han ville at elevene skulle undre seg over bildene og stille spørsmål som “hva er sammenhengen mellom bildene? og “hvorfor er noen i svart-hvitt og noen i farger?” Intensjonen var at bildene skulle skape minner, fantasi, diskusjon og forvirring blant elevene, samtidig som bildene i seg selv var forståelige.

- Jeg var klar over at bildene skulle henges på en ungdomsskole. Jeg synes det var fint at bildene, som kan virke barnslige, også har et større innhold og mange fortolkningsmuligheter, forklarer Mikal. 

Kunstneren sier at han er helt enig i at bildene kan virke litt skumle, men at han prøvde å skape kunst som også var mystisk og forvirrende. 

Vellykket prosjekt

I flere år har elever undret seg over kunsten på Åsheim ungdomsskole, og de fleste har stilt spørsmål om sammenhengen og meningen bak kunsten. Nå viser det seg altså at spørsmål, forvirring og refleksjon var akkurat det kunstnerne prøvde å skape.

Han lyktes altså godt.

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA