Helsesøster svarer på dine spørsmål

- Er det vondt å ha sex for første gang? spør en innsender. Hør helsesøsters svar i første episode av "Helsesøster svarer deg".

TEKST OG FOTO: Astrid Berge Mjølhus, Rebecca Haarberg, Ylva Iselin Støwer-Dahl REPORTER: Semhar Tedros FOTO/REDIGERING: Cornelia Settem Bævre

SIKT på Åsheim har samlet inn spørsmål fra unge innsendere. Vi har fått inn spørsmål om alt fra sorg til sex fra anonyme elever på Åsheim ungdomsskole.

Nå tar vi med spørsmålene til helsesøster Trine Wollan, som i episoder fram mot sommeren skal svare på det ungdommene lurer på.

Her er første episode, der Wollan blant annet gir råd til en 14 år gammel innsender som ofte er lei seg, før hun svarer på om det er vondt å ha sex for første gang.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Send SIKT på Åsheim spørsmål til helsesøster på sosiale medier eller anonymt gjennom kontakt oss-skjemaet på denne siden (oppgi falskt navn og e-post).

Ny helsesøster

Wollan er relativt ny i jobben som helsesøster på Åsheim ungdomsskole. Hun startet i august 2018. Før Trine ble helsesøster, jobbet hun på St. Olavs hospital som barnelogoped i 15 år. Hun er nå nyutdannet helsesøster.

- Det kommer ofte inn barn og ungdommer til meg med små og store problemer, forteller Wollan.

Hver dag hun er på jobb på Åsheim, tar hun imot elever til samtaler om alle de forskjellige utfordringene de opplever.

- Jeg prøver å gi mange nyttige råd, og jeg hører om hva de tenker og føler om problemene sine, sier hun.

Taushetsplikt

Helsesøster har taushetsplikt. Hun har i utgangspunktet ikke lov til å fortelle noen om hva barna og ungdommene sier til henne.

- Alt som skjer i dette rommet, blir i dette rommet, så lenge eleven vil det, forklarer hun.

Hvis det skulle være noe alvorlig som handler om liv og helse, kan helsesøster riktig nok velge å ta det videre. Da kan hun for eksempel snakke med elevenes foreldre, lærere på skolen eller eventuelt politiet eller barnevernet. Men på grunn av taushetsplikten tar Wollan aldri saken videre før hun har snakket grundig om det med ungdommen selv.

Til stede to og en halv dag

- Jeg er barnas kandidat. Jeg er her for elevene og hjelper dem så godt jeg kan. Jeg er en person du kan stole på, og døra mi er alltid åpen. Hvis det er noe du lurer på, er det bare å banke på, smiler hun og henvender seg til alle elevene på Åsheim.

Helsesøster er på skolen mandag, onsdag og annenhver fredag. Denne informasjonen kan du også finne på en plakat på døren hennes.

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA