Skoleprosjekt ble til intervju med motstandshelt

Og nå har Åsheim-eleven Troyas samtale med Sverre Kokkin fra Pelle-gruppa blitt til en dokumentarfilm. Se filmen her!

TEKST: Kristoffer Reinhardtsen, Kenny Le og Christopher Wattengård

I mai i fjor gikk Troya Emilie Isdahl fra 10. trinn på Åsheim ungdomsskole "all in" i arbeidet med et skoleprosjekt om andre verdenskrig. Gjennom bestemora gjorde hun en avtale med veteranen Sverre Kokkin fra Pelle-gruppa, en kommunistisk sabotasjegruppe som gjorde motstand mot nazistene i Norge under andre verdenskrig. Deretter tok hun med seg seg videokamera for å intervjue den nå 95 år gamle mannen i Oslo.

Nå har samtalen endelig blitt til en film, som du kan se nederst på denne siden.

- Hva fikk deg til å lage denne filmen om 2. verdenskrig? 

- Jeg syntes at det var spennende å fø høre hva Sverre Kokkin fra Pelle-gruppa hadde å fortelle om andre verdenskrig. Jeg så på en dokumentar og tenkte at det hadde vært interessant å snakke med ham, så jeg fikk bestemoren min til å kontakte mannen. Jeg startet prosjektet i mai, så det har tatt en god stund. Vi begynte å gå over alle filmene, ordnet lydfilene og sånt, men det fikk vi ikke til. Så vi fikk hjelp med tekniske problemer av noen vi kjenner fra NTNU, forteller Troya.

- Hva var det mest spennende han snakket om? 

- Kokkin snakket om hvordan han og andre soldater ikke fikk heder for ting de har gjort i krigen. Tingene soldatene gjord,  står ikke i historiebøkene og filmen Max Manus er falsk fordi den ikke viser viktige ting som skjedde under krigen.

- Hva er grunnene til at du synes dette er spennende?

- Jeg har alltid vært interessert i krigen. Av og til ser jeg på dokumentarer om krigen, jeg følger med i klassen når vi lærer om krigen, og jeg syns at historie er veldig spennende.

- Har du noen planer med å lage noe lignende i fremtiden?

- Ja, jeg kunne ha tenkt meg å lage noe lignende i fremtiden. Først må jeg finne noe jeg interesserer meg for, deretter må jeg finne informasjon og folk jeg kan lage prosjektet med.

Her kan du se Troyas dokumentar om Sverre Kokkin:

 

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA