The rise and fall of Cartoon Network: hva skjedde egentlig? 

Alle ungdommer har minner fra da de var små. Et minne som nesten alle ungdommer har til felles er Cartoon Network. Husker du de morgenene der favorittshowet ditt på Cartoon Network begynte å spille av? Hvis du spoler litt frem i tid, havner du i nåtiden, hvor bare en fjerdedel av barn ser på TV. Nå har vi enten Tik Tok, eller Fortnite som underholdning. Hva skjedde egentlig?

TEKST: Sepehr og William

Cartoon Network er en amerikansk tv-kanal som produserte animasjonsserier for barn og ungdom. Serier som for eksempel Regular Show, Adventure Time og Gumball, hadde stor suksess i sin tid. Disse ble etterhvert kansellert og nyere serier begynte å rulle.

 

I 1992 hadde Ted Turner, eieren av CNN og TNT, inngått flere avtaler for å få rettighetene til en stor mengde tegnefilmer. Dette inkluderte blant annet Looney Toons, Tom & Jerry, Scooby Doo osv. Han eide alle disse tegnefilmene og skapte det perfekte utløpet for dem 1. oktober 1992, hvor han lanserte “The Cartoon Network”, som ble den første 24- timers kabelkanalen for tegnefilm. 

 

De første årene var det bare bare uoriginale tegneserier som de hadde fått gjennom avtaler som ble spilt av på kanalen. Først noen år etterpå får de etablert sitt originale innhold. De startet med å produsere innhold til programposten “What a Cartoon!”, som ble fundamentet til Cartoon Network. Her fant man korte snutter med innhold laget av forskjellige skapere, som for eksempel Johnny Bravo, Powerpuff Girls og Dexter.

 

Når fokuset for kanalen ble flyttet over til disse seriene, ble det eldre innholdet de hadde brukt så mye penger på å skaffe seg etterhvert faset ut. I år 2000 startet de et nytt nettverk som ble kalt “Boomerang”. Her spilte de av de klassiske tegnefilmene som de først hadde kjøpt. 

 

De fortsatte slik helt til 2010-årene hvor alle de originale seriene holdt på å forsvinne. I stedet ble de byttet ut med serier som vi, barn på Åsheim ungdomsskole, husker i dag, for eksempel Regular Show, Adventure Time, Gumball osv.

Hvor gikk det galt?

 

Begynnelsen av 2010 var det siste året med kreative serier. Etter noen få år ble serier som for eksempel We Bare Bears, Steven Universe, Ok Ko!, og Uncle Grandpa lansert. Disse hadde lite kreativitet og originalitet ved seg. Alle hadde nesten prikk lik kunststil og hver eneste serie fokuserte på humor som involverte enten høye lyder eller pappavitser, noe som ikke er objektivt dårlig, men en stor forandring fra hva Cartoon Network egentlig ble kjent for. 

Politiske meninger blir også nå presset gjennom serier som for eksempel Steven Universe, hvor de konstant har hendelser der LGBT på et eller annet vis er involvert. Dette skapte oppstyr blant mange foreldre, spesielt de religiøse, som mener at dette er politikk som ikke skal presses på barn.

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA