Savner å samarbeide

Åsheims unge idrettsutøvere holder formen oppe med kreativ trening, men savner å samarbeide som før koronaviruset.

TEKST: Christopher Wattengård og Haydar O. FOTO: privat

På grunn av koronaviruset er det for tiden ikke tillatt å trene idrett på samme måte som før. Regjeringen har forbudt grupper på mer enn fem personer å trene sammen, og de fem personene må i tillegg holde én meters avstand til hverandre.

Vi har intervjuet fotballspilleren Troya fra 9A, Kevin fra 9A, som driver med taekwondo, og Thomas fra 9C, som spiller basketball, om hvordan de holder formen oppe i denne rare situasjonen.

Trener alene og i små grupper

Troya forteller at hun trener fotball på flere forskjellige måter.

- Jeg trener både i grupper og alene. På fotballtreningene har trenerne satt opp treningsgrupper, så alle ikke trener sammen, og når jeg er på banen med kompiser, så har vi pasningsøvelser, skuddøvelser og løpetrening, så vi ikke er så nærme hverandre, sier Troya.

Kevin viser oss en lur måte han har trent taekwondo på alene de siste ukene. Han har festet en vest på en stol, og så sparker han på vesten for å øve på teknikk.

- Jeg har trent hjemme helt til i forrige uke, da jeg starta å trene ute med laget mitt igjen. Vi har planer om å starte å trene i grupper igjen ute på offentlige plasser, men vi har to meters avstand til nesten hver tid, forteller den kreative taekwondoutøveren.

Thomas forklarer at basketballaget trener i grupper, men må holde avstand til hverandre, slik at de har mindre sjanse for å smitte hverandre dersom noen har viruset.

Klarer de å holde avstand?

Det er selvfølgelig vanskelig å holde én meters avstand når man trener idretter som taekwondo, fotball og basket, der utøverne vanligvis har fysisk nærkontakt.

- Klarer dere å holde avstand til hverandre?

- Ja, jeg klarer å holde avstand. Jeg har noen i familien som er i faresonen, så jeg må alltid være forsiktig med hvor jeg er, og hvem jeg er med, forklarer Troya.

- Ja, vi får til å holde avstand, men øvelsene blir annerledes når vi ikke får ha kontakt på treningene, sier Kevin.

Savner å samarbeide

De syntes alle at den største forskjellen fra før er at de ikke kan samarbeide.

- Den største forskjellen med fotball nå er at vi ikke kan jobbe som et lag, men må jobbe mer individuelt, siden vi ikke kan spille fotball sammen. Fotball er jo en lagsport, så det litt kjipt at vi ikke kan trene sammen som et lag. Men vi må bare gjøre det beste ut av det, sier Troya.

- Den største forskjellen er sikkert fysisk kontakt på trening, fordi vi ikke får lov til å sparke på hverandre, så vi må gjøre det i lufta, sier Kevin. 

- At vi ikke kan dele den samme ballen, og at vi ikke kan røre hverandre mens vi spiller defensiv trening, forklarer Thomas.

Blir man dårligere i sporten av koronaviruset?

Troya, Kevin og Thomas tror ikke man blir dårligere i idretten av en periode uten vanlig trening, men at man blir dårligere hvis man sluntrer unna treninger.

- Jeg tror ikke man blir dårligere i sporten av denne situasjonen vi er i nå. Du blir dårligere om du ikke trener, men det er noe du selv kan gjøre noe med. Om du setter opp egentreninger, så kan du holde deg i like god form og kanskje bedre form enn før, mener Troya.

- Jeg føler at det setter meg litt ut av systemet, men jeg føler ikke at jeg blir dårligere, sier Kevin. 

Håper verden blir bedre raskt

Alle elevene håper at koronaviruset forsvinner så fort som mulig, slik at de kan trene i grupper igjen.

- Forhåpningene mine for framtiden er at vi snart kan komme tilbake til vanlige fotballtreninger, og at vi kan komme tilbake på skolen igjen. Og at vi snart kan få spille fotballkamper igjen, siden det er det som er det morsomste med fotball, forklarer Troya.

Torsdag 7. mai blir verden litt mer normal for de unge idrettsutøverne. Da kan de trene i grupper på opptil 50 personer.

De må dessverre fortsatt holde én meters avstand til hverandre, så vanlig kamptrening må de fortsatt vente en stund for å få oppleve igjen.

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA