Nyheter

Tivon er Åsheims første utvekslingselev

Den tyske tiendeklassingen fikk seg et kulturelt sjokk da han flyttet til Trondheim.

TEKST OG FOTO: Nour El Houda Berghout

Tivon startet i 10A på Åsheim i august, og han ble dermed ungdomsskolens aller første utvekslingselev. Han er et musikalsk fenomen og en gutt med store ambisjoner.

Men hvorfor i alle dager ville han gå et år på skole i Norge?

- Jeg ville prøve ut utveksling, og broren min hadde vært på utveksling i USA, så ville jeg reise et annet sted. Først hadde jeg lyst til å dra til Sør-Afrika, men jeg leste mye om det, og folk hadde fortalt meg at det er veldig farlig. Da bestemte jeg meg for å se på de andre landene, og det var da jeg tenkte på Norge siden jeg har vært her før, og jeg liker dette landet, oppklarer han.

Etter skoleåret vender han hjem til Tyskland, men han har allerede bestemt seg for å komme tilbake til Norge senere.

- Jeg liker meg her. Det er snille folk i Norge, og jeg liker den norske naturen veldig godt, sier han.

Forskjeller på Norge og Tyskland

Tivon forteller ikke bare om at han synes at livet i Norge er helt topp, men også at han har fått et lite kulturelt sjokk. Han forteller at det er en del forskjeller mellom den norske og tyske skole, og mellom den typiske tyske eleven og den norske. 

- I Tyskland er det strengere, og skolegangen i barneskolen er fra 1. til 4. klasse. Etter det går vi fra 5. til 12. klasse. Det er delt inn i forskjellige nivåer, og det vil si at du går på skole med elever på ditt nivå. Hver klasse møter flere forskjellige faglærere i den tyske skolen. Elevene her i Norge har mye energi i timen, og i fritiden er denne energien nesten borte, mens i Tyskland så er det omvendt. I fritiden i Tyskland har vi mere energi, forteller tyskeren.

Han fikk seg dermed noen store overraskelser da han begynte på Åsheim ungdomsskole.

- Jeg synes at det er veldig chill her. Lærerne er tolerante, elevene her har mye frihet, og de reiser seg opp å går rundt omkring i klasserommet. Slik oppførsel har jeg aldri sett på skolen i Tyskland, så da fikk jeg et lite kulturelt sjokk. Men det går bra, smiler han.

Savner ikke Tyskland

I Norge bor han hos en vertsfamilie. Han savner ikke hjemmet i Tyskland, men sier at han kanskje kommer til å gjøre det etter hvert.

- Menneskene her er veldig åpne, og måten de prøver å integrere deg på, liker jeg. Da jeg først kom hit, var alle veldig sjenerte, men etter tre-fire timer begynte de å introdusere seg. Da ble jeg veldig overrasket over hvor varme nordmenn er. 

Tivon beskriver seg selv som en nysgjerrig, atletisk og musikalsk gutt som på fritiden liker å spille piano og saksofon. I tillegg startet han med boksing da han kom til Norge.

Forvirrende dialekter

Han forteller ikke bare om hans positive side og hans gode inntrykk av  Norge, men han sier også at det var vanskelig å flytte til et fremmed land med et fremmed språk.

- Det vanskeligste for meg med å flytte til et nytt land er definitivt språket. I Norge finnes det mange forskjellige dialekter, og det gjør det vanskelig å forstå når folk snakker, forteller han.

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA