Nyheter

Elever gjør en innsats mot demens

Gi så det monner, når denne gjengen ringer på døra i kveld. De kommer fra Åsheim ungdomsskole og samler inn penger til en veldig viktig sak.

TEKST: Haydar Oleyat FOTO: Mikkel Salcedo-Hokstad

Fra klokken 18.00 i kveld (onsdag) skal elevene fra valgfaget innsats for andre på Åsheim ungdomsskole gå rundt og samle inn penger til forskning på demens. Innsamlingsaksjonen er en del av Nasjonalforsamlingen og folkehelsens Demensaksjon.

Hvis du vil bidra, kan du legge kontanter i bøssene deres, og du kan også bidra med 50 kroner ved å sende kodeordet "SAMMEN" til 2216.

Viktig sak

Hanna og Siri fra 9. trinn er to av elevene som har valgfaget innsats for andre, og som virkelig skal gjøre en innsats for andre ute i regn og kulde mellom klokken 18 og 20 i kveld.

- Vi skal gå rundt på Kattem og Heimdal og samle inn penger. Pengene skal gå til forskning på demens, så kanskje kan vi bidra til at forskerne finner en kur mot demens. Vi ser fram til å gå, og vi håper at mange vil støtte den viktige saken, sier de.

De forteller at rundt 78000 nordmenn har demens, og at tallet vil bli doblet fram mot 2040.

- Det er mange ungdommer som har foreldre med demens, for det er ikke bare de eldste som får sykdommen. Minst 4000 under 65 år har demens i Norge, forteller de.

Farlig sykdom

Demens er en dødelig sykdom man kan få i hjernen. Nervecellene i hjernen dør, og det fører til dårlig hukommelse og personlighetsendringer. Foreløpig finnes det ingen medisinsk behandling for demens.

- Det du lett kunne gjøre før, blir vanskelig når du får demens. Mange får språkproblemer og vanskeligheter med å finne fram i sitt eget nabolag, sier bøssebærerne. 

Det finnes mange typer demenssykdom, men den mest vanlige er alzheimers. 

- Seksti prosent av alle som har demens, har alzheimers. I sykehjemmene har 80 prosent av beboerne demenssykdommer, sier de. 

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA