Nyheter

Gleder seg til Åsheims store valgdag

Elevstyrt debatt, politiske stander og ekte stemmesedler skal lære Åsheims elever hvordan demokratiet fungerer.

TEKST OG FOTO: Emilie Brattli

Mandag 9. september er det kommunestyre- og fylkestingsvalg i Norge.

En uke senere skal vi fortea vårt eget valg her på Åsheim ungdomsskole. Mandag 16. september er det nemlig skolevalg på Åsheim, og da skal alle elever stemme på partiet de er mest enig med.

Men hva går valget egentlig ut på? Vi har snakket med Elin, lærer på 9. trinn, som er med på å organisere skolevalget. 

Slik blir skolevalget

- Valget er et samarbeid mellom 9. og 10. trinn, hvor begge trinnene bidrar med noe på valgdagen, forteller Elin og fortsetter:

- Klassene lærer om valget i tiden før, og elevene er delt inn i politiske partier. På valgdagen skal elevene representere partiet sitt med politiske stander med elever fra 9. trinn og stor paneldebatt med elever fra 10. trinn. Elevene på 9. trinn skriver i tillegg appeller på vegne av sitt parti som de fremfører foran klassen.

I 10. skriver elevene argumenterende artikler om tema innenfor miljø, helse og skole, samtidig som de forbereder seg til debatt om de samme politiske sakene.

- På valgdagen samler alle trinnene seg i allrommet i 4. og 5. time, og der får de en siste mulighet til å lære mer om partiene før skolevalget ved å se på stander og politisk debatt. Deretter blir det avstemning ved forskjellige valglokaler på skolen, forteller Elin.

Skolen har jobbet hardt for å få valget til å virke så realistisk som mulig, og de har til og med fått tak i ekte stemmesedler og valgavlukker.

- Men ekte valgurner fikk vi ikke låne, for de skal kun brukes ved vanlige valg, sier Elin.

Etter at avstemningen og skoledagen er over, telles stemmene opp her på SIKT på Åsheim. Vi forteller hvor mange mandater de ulike partiene har fått i skolevalgets tenkte kommunestyre, der det er 19 seter.

Håper skolevalget inspirerer

Skolevalget er en flott mulighet for å lære om hvordan lokal- og stortingsvalg fungerer, og det er jo ikke så lenge til 10. trinn skal stemme selv. I tillegg kan skolevalget gjøre elevene mer trygge på å stemme og gjøre det enklere når de skal ut i verden for å stemme på egen hånd. Det å vite nok til å kunne delta i politiske diskusjoner, med både voksne og barn, er også noe elevene får ut av skolevalget. 

Marian fra 10B er en av elevene som skal delta i debatten. Der skal hun kaste seg inn i ordkrigen på vegne av sitt parti, Miljøpartiet de grønne.

- Jeg gleder meg til debatten, og jeg håper skolevalget kan inspirere noen av elevene på skolen til å gjøre en forskjell, sier hun.

Det virker som om både lærere og elever gleder seg til skolevalget. Selv om man fortsatt må være 18 år for å bestemme hvem som skal styre landet vårt, blir det spennende å se hvilke partier som får flest stemmer og vinner skolevalget på Åsheim.

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA