Nyheter

"Nudes" er veldig vanlig - og forbudt

Har du noen gang tatt et nakenbilde av deg selv? Kanskje sendte du det til noen også? Ifølge norsk lov er dette ulovlig om du er under 18 år.

TEKST OG FOTO: Leah Hammerås Rønning og Nora Selvaag

Det forteller Beate Støkkan Holm, som jobber i politiet. Onsdag i forrige uke besøkte hun Åsheim ungdomsskole for å gi elevene gode råd og advarsler om mobilbruk.

Det er nemlig et kjent problem at mange ungdommer tar bilder av seg selv med få eller ingen klær og deler bildene med venner, bekjente og helt fremmede - for eksempel på Snapchat. Ifølge en undersøkelse fra Medietilsynet har 13 prosent av alle ungdommer mellom 13 og 18 år delt slike bilder av seg selv, melder NRK.

Under foredraget på Åsheim kom det fram at mange ungdomsskoleelever ikke vet hva reglene er for sånt.

Ber ungdommer være forsiktige

Politikontakten synes det er trist at mange ungdommer deler nakenbilder, og reiser derfor fra skole til skole for å gi unge mer kunnskap om temaet.

- Ungdommer sender "nudes" av flere grunner: på grunn av spenning, tilfeldigheter, et ønske om oppmerksomhet og utpressing. Jeg tror ikke de som tar nakenbilder av seg selv, tenker at "nå skal jeg gjøre noe ulovlig", sier Holm og fortsetter:

- Kroppen vår synes jeg vi skal være stolte av og forsiktige med, og vi bør ikke tenke at vi bare kan ta bilde av den og dele med hvem som helst.

"Nudes" er forbudt

I foredraget i allrommet på Åsheim fortalte hun blant annet at det er forbudt å ta, ha og dele nakenbilder av personer under 18 år. Om du er under 18 og sender et slikt bilde av deg selv på Snapchat, gjør du altså noe ulovlig. Du bryter også loven om du har lagret slike bilder av andre på telefonen din.

Mest alvorlig er det likevel om har slike bilder av andre og sender dem videre. 

- Politiet ønsker ikke å straffe dem som tar bilder av seg selv, men først og fremst dem som sender slike bilder av andre videre og sprer dem, poengterer Holm.

Det er ett unntak fra denne regelen, og det er hvis det er to jevngamle personer over 16 som begge er enige om at dette er noe de vil.

Beates beste råd

Hvis du har sendt et nakenbilde og vært så uheldig at det har blitt spredt, har Beate et klart råd:

- Snakk med en voksen du stoler på. Det må ikke være politiet, for noen kan synes at det er litt skummelt, men ta det opp med foreldrene dine, helsesøster, en lærer eller noen andre du har tillit til. Politiet vil gjerne hjelpe dem som har opplevd noe ubehagelig med dette, så de får ordnet opp i det, slik at du slipper å gå og tenke på det. 

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA