Nyheter

Reagerer på kaotisk kantine

Lærere og elever er lei av alt søppelet som ligger igjen etter lunsjpausa.

TEKST OG FOTO: Nora Selvaag og Marius Danielsen Nordskag

Kantina ser ofte ikke ut etter lunsjpausa. Det trinnet som har ansvar for å rydde den aktuelle måneden, får ofte en stor jobb i å plukke opp søppel.

Halvspiste brødskiver, yoghurtflekker og -beger og tomme sjokomelkkartoner er noe av det som ligger igjen etter at elevene har kost seg - og forlatt området uten å ordne opp.

Det ligger igjen søppel på bordene nedenfor scena og i trappa, der mange spiser (se bildet). På bordene ved hovedinngangen har det enkelte uker vært så grisete at elevene har fått forbud mot å sitte ved dem i lunsjpausa.

- Det er egentlig trist

De fleste elevene er flinke til å rydde opp etter friminuttet, og det er dermed noen få som ødelegger for flertallet. Dette har fått en elev på åttende trinn til å irritere seg.

- Det er egentlig trist at medelevene mine ikke klarer å plukke opp søppelet sitt, for da må andre gjøre det for dem. Det er som de var små barn. Rydd opp etter dere selv!oppfordrer jenta, som ønsker å være anonym.

Hun forteller at hun selv passer på å kaste sine rester i en av kantinas mange søppeldunker.

- Men jeg lar være å plukke opp søppel etter andre, fordi jeg synes det er ekkelt å ta på andres søppel. Og så kan de fint plukke det opp selv, sier hun.

Lærer ber elever si ifra

SIKT erfarer at mange av lærerne på skolen er oppgitt over hvor kaotisk kantina tidvis ser ut etter en lunsjpause. Sigrid Bye-Bakke, som blant annet er lærer i mat og helse og beveger seg mye i kantineområdet, er blant dem som mener det ligger igjen for mye avfall.

- Det er altfor mye søppel og rot i kantina etter pausene, mener hun.

Sigrid sier at elevene som ikke rydder opp etter seg selv, bør ta seg sammen.

- Det er et kollektivt ansvar å rydde opp. På skolen vil vi jo ha et ryddig matmiljø, og vi vil jo ikke ha maur her. De kan fort dukke opp når det ligger igjen matrester, sier Sigrid.

Både i kantina og i flere klasserom har det blitt observert maur. De blir lokket hit på grunn av alle de “deilige” epleskrottene, brødskorpene og alt det andre søppelet elever slenger fra seg.

- Om du ser noen som legger igjen søppel, så si ifra til dem på en hyggelig måte, kanskje med et lite smil, foreslår Sigrid.

 

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA