Nyheter

Slik skal Åsheim bli Norges første flerbruksskole

 Elevrådet og Framtiden vil blant annet ha slutt på lærernes laminering.

TEKST: Leah Hammerås Rønning FOTO: Andreas Aasebø

Åsheim ungdomsskole har gått inn for å bli Norges første flerbruksskole. Elevrådet, med leder Zaineb fra tiende trinn og medlem Guro fra åttende trinn (bildet), samarbeider med organisasjonen Framtiden i våre hender om å gjøre skolen mest mulig miljøvennlig.  

SIKT fikk bli med på elevrådsmøtet der Framtiden i våre hender kom for å diskutere hva vi kan gjøre som skole for å redusere vårt miljøutslipp.

Kniv, skje og gaffel

Det holdes en del arrangementer på Åsheim ungdomsskole. To ganger i året har vi ball, og det hender at det er andre fester, som halloweenfesten i fjor. På disse eventene blir det solgt mat på engangstallerkener, drikke i engangskopper. I tillegg spises iblant maten med engangsbestikk.

Dette er ikke særlig miljøvennlig.

Et tiltak for å gjøre arrangementene mer miljøvennlige, er at alle festdeltakerne tar med seg eget servise som kan vakses opp, eller at det brukes gjenbrukbare tallerkener og bestikk fra skolen.

Engangsbestikk og -fat skal heller ikke brukes på Åsheim i skoletida.

Mindre søppel

Det produseres veldig mye søppel som vi ser, men kanskje ikke legger merke til. En stor del av søppelet består av ark og lamineringsplast.

Elevrådet vil at lærerne skal kutte ned på forbruket av slikt materiale. I stedet for å skrive ut alt, kan de legge det på Google Classroom. Alt som skal henges opp i klasserommet, må heller ikke lamineres, mener de.

I tillegg til å gjøre søppelmengden mindre vil elevrådet få ordnet sorteringsstasjoner utenfor trinnbasene, slik at det søppelet som uansett blir til, kan sorteres på riktig måte av elevene og resirkuleres. En slik ordning vil de også få på plass i kantina.

Slik skal planene iverksettes

Elevrådet har planlagt å dele seg i tre grupper: Ute, Resirkulering og Sommerball. Hver gruppe skal jobbe for å gjøre hvert sitt sted mest mulig miljøvennlig.

Det kan også hende Framtiden i våre hender kommer tilbake til skolen etter sommeren for å følge opp tiltakene, snakke om miljøet og fortelle hva vi kan gjøre for å redde det.

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA