Nyheter

Åsheim-elever vil fjerne nærskoleprinsippet

Mener at ordningen gjør inntaket til videregående skoler urettferdig.

TEKST: Leah Marie Aagaard og Ana Gabriela Tronsvang ILLUSTRASJON: Ana Gabriela Tronsvang

Mange av Åsheims tiendeklassinger gleder seg til å starte på videregående. Det er en ny skole, med nye elever, nye lærere og nye fag.

For mange får overgangen fra grunnskole til videregående utdanning en bismak - på grunn av nærskoleprinsippet, som gjør at elever ikke får velge skole helt fritt.

For å kunne komme seg inn på den videregående man drømmer om, må man ikke bare ha et bra nok karaktersnitt; man må også bo i nærheten av skolen. Av alle som søker for eksempel studiespesialisering på Heimdal videregående skole, står ungdommene som har denne skolen som nærmeste skole med dette studieprogrammet, først i køa. I Trondheim skal eleven normalt gå på en skole som ligger under seks kilometer unna elevens hjemmeadresse.

Adressen din kan altså være avgjørende for om du kommer inn på drømmeskolen eller ikke.

Dette opplever mange skoleelever i Trøndelag som urettferdig, fordi de ønsker frihet til å gå på drømmeskolen sin, uavhengig av hvor den ligger.

Vil fjerne prinsippet

En anonym elev på Åsheim er blant dem som reagerer.

- Selv om du har et bra snitt, vil det fortsatt være vanskelig for deg å komme inn på den skolen du helst vil gå på, fordi du bor for langt unna, forklarer eleven irritert.

Den anonyme eleven vil at alle elever i fylket skal konkurrere om plassene på alle skolene i fylket på like vilkår, altså basert på poengene fra grunnskolen. Dette ville ført til at flere elever måtte ha reist lenger til og fra skolen.

- Jeg kunne gjerne hatt en litt lenger skolevei hvis det betød at jeg fikk den utdanningen jeg helst ønsket meg. Få nårskoleprinsippet fjerna, slik at vi kan gå på den skolen jeg vil! sier eleven.

Får støtte

En annen som har sterke meninger om nærskoleprinsippet, er SIKT-kommentator Maria fra 10A.

- Noen elever er mer egnet enn andre til å gå på en viss skole, men kan ikke gå der på grunn av nærskoleprinsippet. Slik er det selv om de hadde passet best inn på den skolen, og selv om de har bedre karakterer enn elever som får plass der. Alle bør få velge skole fritt og konkurrere om plassene på de samme vilkårene. Det ville vært langt mer rettferdig, mener hun.

- Nærskoleprinsippet er rett og slett idiotisk, konkluderer hun irritert.

Nærskoleprinsipp for nesten alle

Nærskoleprinsippet gjelder for nesten alle elever og alle linjer i Trøndelag.

Det finnes riktig nok to små unntak: idrettsfag og musikk, dans og drama. På disse to studieretningene utdeles halvparten av plassene basert på dokumenterte ferdigheter. For elevene som kommer inn på grunn av ferdighetene sine, gjeder ikke nærskoleprinsippet.

SIKT på Åsheim har forsøkt å komme i kontakt med Trondheim fylkeskommune for å gi dem anledning til å svare på kritikken fra Åsheim-elevene. Trondheim fylkeskommune har nektet å gi skriftlige svar på e-post, og det har ikke latt seg gjøre å komme i kontakt med dem per telefon.

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA