Nyheter

Helsesøster er egentlig ikke "helsesøster"

1. januar i år ble nemlig yrkestittelen forandret.

TEKST OG FOTO: Ylva Iselin Støwer-Dahl og Rebecca Haarberg

 I mange år har skoler i hele Norge hatt en helsesøster. Det har også Åsheim ungdomsskole i Trine Wollan, som ukentlig svarer på spørsmål fra nysgjerrige elever på Sikt-TV.

SE OGSÅ: første episode av "Helsesøster svarer deg"

SE OGSÅ: andre episode av "Helsesøster svarer deg"

Men er egentlig "helsesøster" navnet vi og andre skoler bør bruke? I flere år har mange ment at navnet bør forandres, fordi det ikke høres rett ut å kalle en mann for "søster", og fordi politikere ønsker flere mannlige helsesøstre.

Og fra 1. januar i år ble faktisk yrkestittelen endret.

- Det er på høy tid å erstatte helsesøster med en mer moderne og kjønnsnøytral tittel, uttalte daværende barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland til Regjeringen.no i fjor høst.

Det nye navnet, som skal gjøre yrket mer attraktivt for menn, ble "helsesykepleier".

Slik begrunnet barne- og likestillingsministeren navnebyttet:

- Vi må synliggjøre bedre hvilke spennende muligheter som ligger i dette yrket, også for menn. Samfunnet trenger de beste ressursene og talentene i alle sektorer, også helse- og omsorgssektoren, og da må vi rekruttere fra begge kjønn.

SIKT på Åsheim henger foreløpig igjen i en svunnen tid og kommer snart med en ny episode av "Helsesøster svarer deg". Skiltene og plakatene om "helsesøster" rundt omkring på Åsheim er heller ikke modernisert ennå.

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA