Nyheter

Vil gjøre verden til et bedre sted

Lærer Monica og hennes nye valgfag skal utvikle elevenes empati - og i samme slengen gi hjelp til dem som trenger det mest.

TEKST OG FOTO: Oskar Sandum

I fjor høst fikk elevene på åttende og niende trinn på Åsheim ungdomsskole tilbud om å ta valgfaget “innsats for andre”.

- Hvis du bryr deg om andre, ønsker å gjøre noe bra og har omsorg, er dette det riktige faget for deg, sier Monica Settem, læreren i det nye faget.

Mange har meldt seg frivillig til å ha innsats for andre som valgfag. Over 30 elever gjør en innsats for andre akkurat nå, og flere kan komme til neste skoleår.

Fag som skal hjelpe

Vi begynner med å spørre Monica om hva innsats for andre egentlig er. Navnet på faget virker selvforklarende, men vi finner fort ut at det er mye mer som ligger bak.

- Innsats for andre er et fag som gjør elevene bevisst på hva frivillig arbeid er. Målet vårt er å dele opp prosessen i tre: kartlegge og planlegge, praktisere, så evaluere arbeidet. De som har valgt faget mitt, jobber for at andre skal få en bedre hverdag uten lønn. “Cluet” er at de skal bli mer empatiske og tenke på mer enn seg selv, forklarer læreren.

- Men hva gjør dere egentlig i dette valgfaget?

- I innsats for andre er poenget først og fremst å kartlegge frivillig arbeid i nærmiljøet og planlegge praktiske tiltak.

Hun deler med oss at året først startet med at elevene kartla seg selv: hvem de er, hva de liker, deres styrker og svakheter og lignende.

- Ungdommer bryr seg veldig mye om seg selv

Monica sine svar får det til å virke som hun har lagt mye tanke inne i dette faget allerede. Vi blir nysgjerrige og spør om hvorfor hun startet opp innsats for andre. Hun tenker seg litt om før hun begynner å fortelle:

- Jeg startet det opp først og fremst fordi jeg mener det bør være et obligatorisk fag å lære å bry seg om andre. Ungdommer bryr seg veldig mye om seg selv, og derfor er det veldig viktig at de lærer seg den evnen. Jeg vil at elevene skal komme hit og være glade for det de har hjulpet til med.

Så begynner hun å snakke litt om seg selv og hvorfor hun mener at dette er så viktig.

- Jeg har likt frivillig arbeid helt siden jeg var liten. Jeg mener at det er ikke penger som gjør deg lykkelig, men det å være et godt medmenneske, og det er akkurat derfor jeg er her med dette faget, sier hun.

Vil utvide tilbudet

I framtida ønsker Monica at faget skal bli innført på flere trinn.

Videre ber vi Monica om det var noe hun ønsket å si til dem som er interessert i faget og ønsker å ta det neste skoleår.

- Hvis du er en som bryr deg om andre og ønsker å gjøre noe bra, er dette faget for deg. Du må faktisk vise interesse og engasjement. Det er viktig å bli kjent med andre. Det kan være eldre, barn, innvandrere, utviklingshemmede eller helt andre, sier hun.

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA