Nyheter

Zelenskyj og Putin: Hvem er de egentlig?

Russlands president Vladimir Putin har beordret soldater inn i Ukraina. Ukrainia-president Volodmyr Zelenskyj har blitt verdenskjent for å stå imot overmakten. Men hvem er egentlig menneskene i de to presidentstolene?

TEKST: Lea, Kristine, Cornelia og Ruth FOTO: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6b/Normandy_format_%282019-12-09%29_01.jpg
Hvem er Volodmyr Zelenskyj?

Vi starter med Ukrainas president, Volodmyr Zelenskyj. Før han ble president i Ukraina 21. april 2019, var han komiker og skuespiller. Han er født den 25. januar i 1978. Han fikk over 73 prosent av stemmene da han ble valgt. Han ble valgt som president i 2019. Zelenskyj har 2 barn, Alexandra Zelenskaya (17 år) og Kirill Vladimirovitsj Zelenskyj (9år), og er gift med barnas mor, Jelena Zelenskaja (44 år).

Zelenskyj har vært med soldatene sine og deltatt i krigen mot Russland, blant annet ved å holde taler og legge ut inspirerende, samlende videosnutter fra Kyiv på sosiale medier. Han har også henvendt seg til USA, Nato og EU og skaffet mye støtte til å forsvare Ukraina, blant annet i form av penger og våpen.

Han vant stor popularitet i rollen som Ukrainas president i TV-serien som het «Folkets tjener», som også er navnet på hans politiske parti. Han har vært med i mange show og serier, og han har hatt roller på teaterscenen. Han har deltatt i Just dance i 2016 og vært programleder på TV. 

Før presidentvalget i 2019 ble Zelenskyj spesielt populær blant velgere som hadde gått lei av gamle politikere. Han var altså en typisk anti-establishment-kandidat, slik også Donald Trump var i USA. Zelenskyj delt imidlertid ikke mange av Trumps meninger, og han var imidlertid kritisk til den daværende presidentens nasjonalistiske profil.

Zelenskyj har en jødisk bakgrunn og er en av de i Ukraina som har russisk morsmål. I barndommen bodde han fire år i det asiatiske landet Mongolia, der faren jobbet som professor i programmering, mens moren jobbet som ingeniør.

Hvem er Vladimir Putin?

Vladimir Putin er Russlands president. Han er født 7. oktober i 1952 og kom til makten i 1999.

Før jobbet han i KGB, som var den gamle Sovjetunionens  spionasjeteam. Han begynte med det rett etter universitetet, og var KGB-agent i tidsperioden 1975-1991.

I 1983 giftet Putin seg med Ljudmila Sjkrebneva, som var student ved den spanske delen av det filologiske avdelingen på Universitetet i Leningrad. Etter 30 år med ekteskap gikk de fra hverandre i april 2014.

Han har også to døtre. De heter Marija Putina (født 28 april 1985 i St. Petersburg) og Jekaterina Putina (født 31. august 1986 i Dresden). Døtrene vokste opp i Øst-Tyskland og gikk på en tysk skole i Moskva helt til Putin ble statsminister.

Putin drev også med sport som ungdom. Han drev med judo i ungdomsårene og fikk det røde og hvite beltet da han besøkte Kodokan  i Tokyo. Etter hvert vant han flere konkurranser i St. Petersburg og er den første statslederen som har oppnådd store avansement i sporten. Han har også skrevet sin egen bok som ble gitt ut i Russland og USA. 

Putin kom til makten etter en kaotisk periode med der mye ble forandret i Russland. Forgjengeren Boris Jeltsin ble mer og mer upopulær, og en del russere var til tider flaue over at han noen ganger oppførte seg som en karikatur, spesielt i møte med andre statsledere. Derfor ble det lettere for Putin og komme til makten. I starten prøvde Putin å virke som en sterk avholdsmann som ville bli en god leder. 

Putin har startet mange kriger gjennom sin tid som president og politiker, men akkurat nå holder han på med en krig mot Ukraina. Russland har invadert Ukraina og Putin vil at Russland og Ukraina skal bli til ett igjen, slik at Russland kan bli like mektig som Sovjetunionen en gang var.

Obs: Bildet er fra et møte lenge før krigen brøt ut.

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA