Nyheter

Hva er greia med jod?

I forrige uke fikk elevene på Åsheim med et brev om jodtabletter hjem, som foreldrene måtte skrive under på. Men hva er jod, og hvorfor kan vi trenge det?

TEKST: Chris, Mathias og Sepehr FOTO: https://snl.no/Tsjernobyl-ulykken

Mange elever ble nok litt bekymret og begynte å lure på hvilken situasjon som gjør at vi kan komme til å trenge å få jodtabletter på skolen.

Det mulige behovet henger sammen med krigen mellom Russland og Ukraina i Ukraina.

Men aller først: Hva er jod? Jod er en næringsstoff som kroppen trenger for å produsere hormoner. Man finner i mat som brød, hvit fisk (som torsk og sei) eller melk blant annet. Man kan i tillegg få i seg ekstra jod ved å spise tabletter.

Men, hva har alt dette med krigen i Ukraina å gjøre? Jo, det finnes to typer jod: radioaktiv jod og naturlig jod. Hvis en atomulykke oppstår, kan maten vi spiser, lufta vi puster inn og drikken vi drikker få mye radioaktiv jod i seg. Det kan for eksempel skje hvis et atomkraftverk i Ukraina blir ødelagt, eller hvis Russland skulle finne på å bruke atomvåpen. Derfor går myndighetene ut og anbefaler beredskap med naturlige jodtabletter. 

Når man inntar radioaktiv jod, blir det nemlig tatt opp i skjoldbruskkjertelen. Den ligger rett under haken, i halsen sammen med luftrøret ditt. Den radioaktiviter joden samler seg i kjertelen og øker risiko for sykdommer, slik som blant annet kreft.

Tiltak av naturlig jod, derimot, hindrer opptaket av den radioaktive joden og begrenser samtidig skadene av radioaktiviteten drastisk. Alle barn, ungdom og unge voksne har fått anbefaling om å få en høyere dose inntak av naturlig jod, som man kan kjøpe på apoteket.

Og som vi nå altså kan få på skolen, hvis en atomulykke skulle skje.

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA