Nyheter

Hvordan er det å få korona som ungdom?

Vi har spurt 16 år gamle Alexandra Salcedo, som sitter isolert på soverommet sitt med covid-19 og må ta på munnbind og gummihansker når hun skal på badet.

TEKST: Mikael, Sepehr, Nataniel, Mathias, Tobias, Thea, Tyra, Cornelia, David, Eline, Emma, Isabella, Isak, Kristine, Lea, Ludvig, Odin, Oliver og Ruth FOTO: privat

Smitten blant de unge øker, og mange lurer på hvordan det er å ha korona som ungdom.

Vi har spurt 16 år gamle Alexandra. Hun er svigersøster til SIKT-redaktør Mikkel Salcedo-Hokstad – og smittet av covid-19.

I dette intervjuet skal vi få et innblikk om hvordan hverdagen til en som har korona er.

Intervjuet foregikk over Google Meet, så ingen ungdommer ble smittet … 

Mistet smakssansen

- Hvordan har du det?

- Jeg er sliten akkurat nå fordi jeg hoster mye, og jeg får lite søvn. Jeg har i tillegg astma, så jeg er tett i brystet og nesa. For noen dager siden måtte jeg ringe legen fordi det var vanskelig å puste. Jeg hadde feber, men bare i to dager, og det har verket mye i kroppen fordi jeg har ligget så mye i senga. I tillegg har jeg mistet lukte- og smakssansen, forteller Alexandra, som ble satt i isolasjon på rommet sitt tirsdag i forrige uke og må bli der helt til lørdag.

Da SIKT snakker med henne, åtte dager etter den positive testen, er hun heldigvis på bedringens vei.

- Nå er jeg bare litt tett i nesa, sier hun med en noe nasal stemme.

Smittet på skolen

Hun forteller at hun sannsynligvis ble smittet på skolen. Samtidig som hun fikk vite at en gutt hun samarbeidet med i matematikktimen, testet positivt, begynte hun nemlig å kjenne ubehag i halsen.

- Men jeg hadde også nettopp vært i Oslo, så jeg er ikke helt sikker på hvor jeg ble smittet.

Da hurtigtesten viste to streker, ble hun både sur og trist.

- Jeg var redd for at jeg hadde smittet noen andre, utdyper hun.

Kjeder seg i isolasjon

- Hva er det verste med å være i isolasjon?

- Det er vel at jeg ikke får være like sosial som jeg var før, og at jeg ikke lærer like mye fordi jeg ikke har lov til å være på skolen, svarer hun.

Hun bor i en leilighet sammen med moren og faren sin, men må altså holde seg alene på soverommet i ti dager.

- Det er veldig slitsomt, i hvert fall når jeg skal gå til badet i leiligheten vår, for da må jeg ha på munnbind og hansker, vaske etter meg og passe på at jeg ikke lar det være noe dråpesmitte igjen, forteller hun.

- Er det noen fordeler med å ha korona?

- Fordelene er at jeg får slappe av mye og sove lenger, ler den vanligvis sosiale jenta.

- Jeg kan ikke møte noen venner, og jeg får bare snakke med dem på Discord eller Facetime og Snap. Det er kjempekjedelig.

Gleder seg til kebab-smaken

- Hvordan er det egentlig å miste smakssansen?

- Vel, det føltes, unnskyld språket mitt, helt jævlig. Iskaffen min smaker ingenting. Se for deg at dere spiser en saftig kebab uten smaken. Jeg gleder meg til å kjenne smaken av kebab igjen, avslutter hun.

PS: Sykdomsbildet varierer fra person til person. Noen få ungdommer blir alvorlig syke av covid-19, mens mange knapt merker noe til symptomene. Det er uansett mye smitte blant unge nordmenn for tiden, så hold avstand, vask hendene, vær obs på mulige symptomer, hold deg hjemme hvis du er syk, test deg - og vurder å ta vaksinen som du har blitt tilbudt å ta denne uka.

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA