Nyheter

Populære og farlige ungdomsapper

Vi skal fortelle om noen apper som voksne ikke vet hva er, og hva de innebærer - sånn at voksne kan passe litt bedre på hva barna gjør på mobilen.

TEKST: Sepehr, Mathias, Chris og Lukas
Omegle og Ome TV

Omegle og Ome TV er såkalte chatte-ruletter. Det betyr at du slår på kameraet ditt og havner i samtaler med vilt fremmede folk fra hvor som helst i verden. Slike sider er generelt veldig risikable, spesielt for barn. Her kan de nemlig møte på veldig mange rare folk som for eksempel sier ekle ting eller til og med viser deler av kroppen som barn ikke bør se. Brukerne av disse chatteappene er i tillegg anonyme, og det øker faren for å bli utsatt for blotting, mobbing eller andre ting du helst vil slippe.

Tellonym og Yolo

Tellonym og Yolo er apper der man kan få anonyme svar på spørsmål. Selve poenget med appene er at de som svarer på spørsmålene, skal få være anonyme. Det fører dessverre ofte til at disse personene sender stygge meldinger. Når en ungdom for eksempel spør "Hva synes du om meg?", kan det komme veldig uhyggelige svar i retur. De fleste foreldre lar ikke barna sine ha disse appene fordi de nærmest inviterer til mobbing, men mange nysgjerrige ungdommer laster dem ned likevel.

Reddit

Reddit er en nettside der folk fra samme samfunn i et tema de liker, samles og diskuterer og sprer meningene sine, eller viser andre noe de har laget. Det kan for eksempel være tegninger eller memes (forsøksvis humoristiske bilder med tekst). Det finnes mange apper av denne typen, men Reddit er spesielt populær blant ungdommer. De fleste unge bruker den som svar på spørsmål eller for å poste lenker. Reddit er stort sett ganske harmløst, men også her er det viktig å være forsiktig, for det finnes utrolig mye rart på dette sosiale mediet.

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA