Nyheter

Google Maps er sperret for elever (!)

Vi har spurt kommunen om hvorfor det digitale kartet plutselig har blitt utilgjengelig på Skole-Chromebooken.

Den gratis, enkle, populære og svært nyttige karttjenesten Google Maps har plutselig blitt sperret for elever i Trondheim kommune. Når de prøver å gå inn på kartet, får de en kort beskjed om at siden er sperret. Det er det mange elever på Åsheim ungdomsskole som irriterer seg over, fordi de bruker Google Maps til å få kunnskap om verden, både i faglig arbeid og i fritida. 

- Jeg synes ikke det er bra, for det blir vanskeligere å lære om land og finne ut hvordan det er der, sier Storm, som er elev i 8C.

SIKT har snakket med en rekke andre elever og lærere som er like misfornøyd som Storm. De fleste synes det er uforståelig at elevene ikke skal få lov til å se på det mest brukte - og sannsynligvis beste - kartet på internett.

Vi i SIKT har derfor ringt Eirik Hellan, som er kontaktperson for IKT i Trondheim-skolen.

- Hvorfor er Google Maps sperret?

- Grunnen til det er at det ikke passer inn i kommunens avtale med Google. Avtalen sier at vi kan bruke hovedappene fra Google, men ikke sideappene. Siden Google Maps er en sideapp, har den nå blitt sperret, sier Hellan.

Hovedappene fra Google, som Classroom og Docs, fungerer fortsatt. 

Hellan synes personlig at Google Maps er et godt og nyttig program.

- Jeg skal sende en mail til lærere i Trondheim kommune om et alternativt kartprogram de kan bruke, sier Hellan.

SIKT mener at elever bør kunne bruke Google Maps, fordi programmet fremmer læring, fordi programmet er gratis, og fordi vi generelt er motstandere av sensur. Derfor har vi funnet ut at du fremdeles kan bruke programmet fritt i inkognitomodus på Chromebooken. Du åpner inkognitomodus ved å trykke ctrl + shift + n. Vær oppmerksom på at sidene du besøker, blir registrert selv om du bruker inkognitomodus.

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA