Nyheter

Written by SIKT på Åsheim on .

Nå er endelig elevene tilbake på Åsheim

Gjensynsglede og trygghet preget skole-comebacket for Mathea og Sofie.

TEKST/FOTO: redaksjonen

To merkelige måneder har gått siden 12. mars, da statsminister Erna Solberg stengte skolene på grunn av pandemien.

I dag, onsdag 13. mai, vaiet det norske flagget over Åsheim. Ungdomsskolen åpnet endelig dørene igjen klokka 08.30.

Glade ungdommer

Blant de fleste elevene er gleden stor over skoleåpningen.

- Jeg synes det er veldig fint å komme tilbake til skolen. Det er mange regler å følge, men fint å se klassen igjen, sier Sofie i 8A, som blant annet tilbragte et friminutt i en stor og hyggelig ring med klassekamerater i skolegården.

Tiendeklassingen Mathea tar i bruk enda sterkere adjektiv da hun får spørsmål om hvordan det er å restarte på skolen.

- Jeg synes det er supert å starte på skolen igjen, sier hun og fortsetter:

- Hjemme har det vært så mye av det samme, og du får ikke noen variert hverdag. I tillegg får vi endelig snakke med hverandre nå, selv om vi må snakke litt på tvers av klasserommet. Jeg har gledet meg lenge til å starte på skolen igjen, fordi jeg selv er veldig glad i det sosiale.

Begge de to hadde i dag “vanlig skole” fra 08.30 til 11.00, før de gikk hjem og fullførte skoledagen digitalt fra 12.00 til 14.00. 

Følte seg trygge

SIKT på Åsheim har allerede vist hvilke tiltak som er innført på Åsheim for å begrense spredningen.

SE OGSÅ: Slik blir Åsheim en korona-trygg skole

Ifølge Sofie hadde reglene god effekt.

- Jeg føler meg ganske trygg, på grunn av at der er så mange regler. Én meter mellom pultene, Antibac, såpevask og så videre … Det er litt rart å ha én meter til vennene mine, men det må jo bare gjøres, sier hun.

Også Mathea opplever den første skoledagen etter nedstengingen som trygg.

- Jeg føler meg overraskende nok veldig trygg. Lærerne og ledelsen har gjort en ekstremt bra jobb med tanke på åpningen, og de har tenkt på alt for å forhindre smitte av viruset. De er opptatt av håndvask eller -sprit, og hver gang de skal ta på eller har tatt på noe, er det rett på med sprit. Vi elever sitter minst én meter unna hverandre, så derfor blir det veldig trygt i klasserommet. På vei inn og ut er det også en trygg trasé, forklarer Mathea.

Savnet nærhet

Den nye hverdagen er imidlertid ikke helt som den gamle. Både på 8. og 10. trinn er savnet etter normalitet fortsatt til stede.

- Det jeg savner mest av skolen slik den var før korona-pandemien, er lunsjen. Det å sitte og snakke med venner og spise. Jeg savner også å sitte på teambord i klasserommet og samarbeide og ha det gøy, forteller Sofie.

Vanligvis sitter alle elevene på Åsheim på firerbord, såkalte team, der de jobber med fag og lærer med såkalte cooperative learning-strukturer. Nå står pultene i gammeldags “bussformasjon” med god avstand til alle kanter.

LES OGSÅ: Åsheim satser på “cooperative learning”

Matheas største savn er også av det sosiale slaget.

- Det jeg savner mest, er nærhet. Før kunne vi klemme eller terge hverandre når vi ville, og vi måtte ikke tenke på avstanden når vi var med hverandre. Jeg savner også resten av klassen og å snakke med de fra andre baser. Før var også friminuttene slik at vi kunne gå ut og spille basketball, men nå må vi holde avstand, så vi står bare og snakker, forteller hun.