Nyheter

Written by SIKT på Åsheim on .

Blir det vitnemålsutdeling?

Mange elever på 10. trinn har gledet seg til vitnemålsutdelingen. Men blir det noen ordentlig avslutning på grunnskolen for 04-kullet?

TEKST: Malea Berre FOTO: privat

Vitnemålsutdelingen er vanligvis et stort arrangement på Åsheim ungdomsskole. Ikke bare får elevene vitnemål, med karakterer i fag og orden og oppførsel. Det er vanligvis også bunader og dresser, foreldre i salen, kulturelle innslag på scenen, taler, blomster til noen av lærerne, god mat på basearealene og ivrig fotografering - i det hele tatt en skikkelig feiring av at elevene har fullført grunnskolen.

Så kom koronaviruset.

Ser for seg annerledes markering

I år kan derfor det mange tidendeklassinger har gledet seg til, bli veldig annerledes, meddeler rektor Anne Gellein.

- Vi må høre på regjeringens regler før vi kan bestemme oss for hva vi skal gjøre med utdelingen. Regjeringen har sagt at det er lov å samles 50 personer på en kulturforsamling hvis man holder smittevernreglene. Vi driver og undersøker om vitnemålsutdeling kan regnes som kulturarrangement, men har ikke fått svar på det per i dag, skriver Anne Gellein til SIKT på Åsheim.

På torsdagens pressekonferanse fortalte regjeringen at de håper å kunne tillate kulturarrangementer for opptil 200 personer fra 15. juni. Siste skoledag er 18. juni.

 - Dersom vi kan samle 50 personer med én meters avstand på skolen, skal vi klare å ordne en liten avslutningstilstelning for alle på 10. trinn. Da gjør vi det i puljer per halvbase, der hver elev kan ha med en voksen. Hvis det ikke blir greit å samle 50 stykker, må vi lage en liten tilstelning gruppevis kun for elevene. Noe skal vi få til, skriver Anne Gellein etterfulgt av et smilefjes. 

Elevene håper på vitnemålsutdeling

På 10. trinn er det stor stemning for vitnemålsutdeling.

- Jeg synes det er synd hvis det ikke blir vitnemålsutdeling. Vitnemålsutdelingen er liksom slutten på hele ungdomsskolen. Hvis det ikke blir vitnemålsutdeling, håper jeg det blir en annen avslutning, sånn at vi i 10. klasse får en fin og koselig avslutning på ungdomsskolen. For meg er vitnemålsutdelingen viktig fordi det er et siste “ha det” til Åsheim ungdomsskole, sier Mina Johanne i 10B.

Klassekameraten Birk er enig.

- Jeg hadde gledet meg til vitnemålsutdelingen. Jeg har jo sett bilder fra de andre vitnemålsutdelingene, og det ser veldig koselig ut. Hvis det ikke blir, så håper jeg vi får et plaster på såret som for eksempel en avslutning. Hvis det skal bli avslutning, så er det viktig at det skal være koselig, men jeg tror ikke det kommer til å blir det samme som når man har en vanlig vitnemålsutdeling. Det er annerledes å stå på scenen og ha pyntet seg litt ekstra og få vitnemålet i hånden enn å ha en vanlig avslutning. Så jeg håper virkelig det blir vitnemålsutdeling, sier han.