Nyheter

Written by SIKT på Åsheim on .

Regjeringen forbyr videosamtaler

På grunn av mulig smittefare er ikke Google Hangouts lenger tillatt. Obs: Artikkelen ble publisert 1. april ...

TEKST OG FOTO: redaksjonen

Etter at regjeringen stengte skolene for tre uker siden, har elever og lærere på Åsheim holdt daglig kontakt gjennom videosamtaler i Google Hangouts.

Det blir det slutt på nå.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) fortalte nemlig på en pressekonferanse onsdag formiddag at regjeringen forbyr videosamtaler med umiddelbar virkning, av hensyn til smittevern.

Forbudt på ubestemt tid

- Vi har lite kunnskap om hvordan koronaviruset sprer seg. Vi vet med sikkerhet at det smitter gjennom dråper og kontakt når mennesker møtes fysisk, men vi mistenker at det også kan smitte under videosamtaler i programmer som FaceTime, Skype og Hangouts. Derfor forbys nettbaserte videosamtaler på ubestemt tid, informerte Høie.

Dette kommer til å by på nye utfordringer for landets lærere og elever. Det blir også krevende for bedrifter, som har gjennomført store videokonferanser med mange deltakere de seneste ukene - potensielle virus-mitraljøser. 

- Dette er nok det strengeste inngrepet vårt siden inngrepet 12. mars. Og inngrepet 12. mars var det strengeste siden verdenskrigen. Det sier litt om hvor strengt dette inngrepet er, men i denne fasen handler alt om å være føre var, forklarte en alvorstynget helseminister.

For bra internett

Preben Aavitsland, som er overlege i Folkehelseinstituttet, fikk spørsmål om koronaviruset virkelig kan være smittsomt at det sprer seg over internett.

- Enkelte funn fra andre land tyder på at viruset faktisk kan smitte når kvaliteten på internettforbindelsen når et visst nivå. Det kan se ut til at grensa går mellom 3G og 4G, sa Aavitsland og viste til en ny studie fra Sør-Korea, der 14 personer skal ha pådratt seg viruset ved å spille Rocket League og Fortnite online med headset. 

- Norge er blant landene med best internettforbindelse i hele verden. Akkurat nå er ikke det noen fordel, fortsatte han, før han kom med en aldri så liten gladnyhet:

- Hvis du er på hytta og kun har GPRS-, EDGE- eller 3G-forbindelse, kan du trygt bruke videosamtaler.

- Men det er jo ingen som skal være på hytta, avbrøt helseminister Høie.

Tiktok og Snapchat tillatt under tvil

Regjeringen har foreløpig ikke valgt å forby sosiale medier som Tiktok og Snapchat, der ungdommer deler bilder og videoklipp.

- Vi ber likevel om at alle benytter sosiale medier med forsiktighet. Hvis du absolutt må sende et bilde av ansiktet ditt hver halvtime: Ikke send det til flere enn to kontakter, og send ansiktsbildet ditt til de samme to kontaktene hver gang, formanet Høie.

Statsminister Erna Solberg er selv en ivrig bruker av danseappen Tiktok. Hun la ut følgende melding på sin Facebook-side etter pressekonferansen:

- Gjør som meg: Dans foran speilet i stedet! Det er sannsynligvis du som er mest interessert i å se deg danse uansett.

Opposisjonen vil utrede

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre ønsker foreløpig ikke å uttale seg om det nyeste koronatiltaket fra regjeringen.

- Dette er et vanskelig spørsmål som må utredes grundig før vi kan ta stilling til det. Vi ønsker å sette ned et utvalg som ser nærmere på saken og skriver en lang rapport, så skal vi i Arbeiderpartiet finne ut hva vi mener om spørsmålet, på neste landsmøte, sier han.

Det er per dags dato (1. april) uvisst hvordan landsmøtet skal avvikles.