Nyheter

Written by SIKT på Åsheim on .

Rektor ut mot korona-hysteri

Viruset har ankommet Trondheim. Anne Gellein mener ungdommene på Åsheim bør passe på håndhygienen - og for øvrig fortsette som før.

TEKST/FOTO: Nour el Houda Berghout

Viruset Covid-19, bedre kjent som koronaviruset, har blitt verdens nye mareritt.

Onsdag kom sykdommen til Trondheim, da en mann i 40-årene testet positivt for korona.

Trondheim kommune sier at de er godt forberedt på å håndtere viruset.

Rektor holder roen

Koronaviruset har blitt en snakkis blant elevene på Åsheim ungdomsskole. Mange er redde for å bli smittet, mens andre tar det hele med ro.

Rektor Anne Gellein stresser ikke.

- Vi må forholde oss til de anbefalingene og rådene som gis av helsemyndighetene. Hvis en elev eller ansatt på skolen blir smittet, må vi ikke stresse. Vi må rett og slett gjøre det kommunen og helsevesenet ber oss om å gjøre, sier hun.

Hun forteller videre at det er ikke ledelsen på skolen som bestemmer hvordan skolen skal håndtere et utbrudd, men at de formidler informasjonen fra Trondheim kommune. 

- Vi har hengt opp plakater og oppfordrere alle til god håndhygene. Det er viktig. Alle må være flink til å vaske hendene sine med varmt vann og såpe, og hvis det ikke er mulig, så er antibac den beste backup-planen, sier hun.

Anne avslutter med så si at vi må følge med på det som skjer i mediene, men at vi ikke må bli hysteriske. 

- Ingen av de som er smittet i Norge, er alvorlige syke, så vi kan ikke stoppe opp hele verden på grunn av det, sier hun. 

Virus fra Kina

Koronaviruset startet i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina desember 2019, men det ble identifisert av de kinesiske helsemyndighetene en uke etter nyttår. Sykdommen kan gi luftveisinfeksjon hos mennesker, og i mange tilfeller har det kun gitt mild sykdom, men det har også blitt rapportert om tilfeller av alvorlig sykdom og dødsfall. Viruset er mer alvorlig for eldre og mennesker som allerede er syke.

Viruset er mest utbredt i Fastlands-Kina, Hongkong, Singapore, Japan, Iran, Sør-Korea og også i regioner nord i Italia.

Om du har symptomer på luftveisinfeksjon, som for eksempel hoste, feber eller pustevansker, og kan ha vært utsatt for koronasmitte, er det viktig at du ringer legen din før du oppsøker hjelp. Dette må du også gjøre hvis du har vært i nærkontakt med en person som har påvist koronavirus. 

Torsdag formiddag er 56 personer smittet i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet. De fleste smittede sitter i hjemmekarantene, som betyr at de må holde seg hjemme døgnet rundt.