Written by SIKT på Åsheim on .

Kommentar: Alt er fake

- Vi har alle noen grå dager, noen perfekte dager og mange midt imellom, skriver SIKT-kommentator Vilde Kristin.

KOMMENTAR: Vilde Kristin Forthun Luneborg BILDE: https://pixabay.com/no/photos/skj%C3%B8nnhet-barbie-pen-dukke-1265334/

Andrea sitter på rommet sitt en lørdag kveld. Hun blar nedover Instagram og ser på bildene som ligger ute - også sine egne. Hun sitter og sammenlikner seg selv med jenter som har den perfekte brunfargen, som har restylan i leppene, stor rumpe og perfekte pupper. Hun føler seg absolutt ikke slik. Hun føler seg som en grå mus i forhold. Andrea sitter og sammenlikner seg med barbiedukker!

Er det slik vi ønsker at livet skal føles? Er det sånn vi vil at vi dagens ungdom skal ha det?

Viktige Helsesista

Det er da viktig at vi har slike som Helsesista.

Thale Maria Krohn Engvik er hele Norges helsesøster på Snapchat. Hun får snapper både dag og natt av folk som har store og små problemer. Thale har også en egen TV-serie der hun tar opp tema, spesielt for ungdom, men som også kan være fint å se for voksne. Det kan gi voksne som ikke har vokst opp med media og hele verden i lomma, slik som vi gjør, et innblikk i hvordan vi blir påvirket av media. Det Helsesista tar opp, kan gi mer forståelse for hvordan ungdom tenker og har det.

Programmene er basert på problemer og tema som ungdom selv tar opp med henne på Snapchat. Noen av programmene hun har laget, er om kroppspress, ensomhet, selvmordstanker og “fake”. Programmene er med på å få tabubelagte tema frem i lyset, og de er med på å gjøre ting vanlige. Ting som mange tenker og føler på, men ikke tør si høyt.

I episoden hun snakket om temaet “fake”, starter hun med at hun ligger i en seng og ser ut som om hun nettopp har våknet. Hun ser flott ut, sengen har nydelig sengetrekk, og hun har frokost på senga, hun tok “Det perfekte bilde”. Det viste seg at hun lå i en utstillingsseng i en butikk.

Ingen bilder av det normale

Hvor mange er det ikke som gjør dette?

Vi tar sjelden eller aldri bilder når vi har en dårlig dag eller føler oss nedfor. Kanskje vi skulle samle litt på de dårlige dagene også; de kan gjøre de gode ekstra bra. Og de kan vise andre at ikke hver dag er perfekt.

Forskning viser at sju av ti unge føler press om å ha en fin kropp. Mange jenter og gutter sammenlikner seg selv med mennesker de ser på TV og i media, og det blir til slutt et kroppspress, på jakt etter det perfekte utseende.  Når den “perfekte” kroppen er tynn og solbrun, med stor rumpe og store pupper, hvordan skal vi ungdommer vite at vi er gode nok som vi er?

Bloggernes store ansvar

Derfor har kjendiser og bloggere et stort ansvar for hva de legger ut, og hvordan de framstiller livene sine. Sophie Elise og Kristine Gjelsvik hadde en debatt på bloggene sine og NRK for noen uker siden. Debatten handlet om bloggermakt og kroppspress, og det var Gjelsvik som gikk til angrep på Sophie Elises normalisering av skjønnhetsoperasjoner.

Det er bra at media nå har våknet opp og ser hva media selv gjør med oss ungdommer. 

Innerst inne vet forhåpentligvis Andrea at hun er bra nok, og at hun er helt spesiell. Det finnes bare en Andrea, men om vi vil eller ikke, så påvirkes vi alltid litt av av det vi ser på sosiale medier. Vi må lytte til hjertet og på det som er ekte, det som er virkelig.

Vi har alle noen grå dager, noen perfekte dager og mange midt imellom.

Det er ikke fake!