Kommentar: Å springe som ei jente

- Til og med julenissen har blitt en trakasserende jævel, skriver Linnea Stenberg i 10C.

KOMMENTAR: Linnea Stenberg ILLUSTRASJONSFOTO: https://www.hoa.africom.mil/image/5322/cjtf-hoa-photo

Har du noen gang tenkt på hvorfor visse folk blir tilfredsstilt av å skrive stygge ting om jenter på sosiale medier? Det virker som noen gutter og menn føler seg bedre av å diskriminere oss. Vi er visst “bleike”, “feite” og “stygge” hvis vi ikke har fake tan og silikonpupper. Og hvis vi skaffer oss fake tan og silikonpupper, ja, da er vi “sluts” og “løse på tråden”. Noe feil er det med oss uansett.

På en måte er det bra at gutter bruker så mange skjellsord om oss jenter. Guttene må jo virkelig føle seg trygge på oss når de bare kan rope “hore” til noen de verken kjenner eller har snakket med før. Vi er jo som bæstevænna hele gjengen, jo!  

Men ett sted går grensen, og nå har det gått for langt. Til og med julenissen har blitt en trakasserende jævel; han bare kommer inn i stuen å roper “hoe hoe!”  Og det på Jesu fødeselsdag! Hvem faen tror han at han er?!

"Jeg vet ikke med deg, men jeg føler ikke at en typisk ballerina er en gutt."

For eksempel i idrett er det fullt av trakasserende språkbruk. Hvis man ikke kaster så langt eller løper sakte, så får man høre “du kaste som ei jente, jo!” eller “til og med ei jente kan springe fortere enn det der”.

Og “jentesport". Ballett, for eksempel. Jeg vet ikke med deg, men jeg føler ikke at en typisk ballerina er en gutt. Tror ikke mange ser for seg en gutt med tights og ballerinasko. Og er det så rart? Hvilken barnehagegutt vil starte på ballett når han får høre at det er en “jentesport”? Nei, hallo, vi lever i 2018 liksom, hva faen er jentesport?

Mot oss jentene er det mye diskriminering på grunn av kjønn. Jeg trente håndball med guttelaget en gang, og da vi skulle ha styrke, fikk jeg med en gang høre at “Linnea, du kan ta sånne "jentearmhevinga". Det var jo koselig. I hvert fall når jeg klarte flere av de såkalte “guttearmhevingene” enn de fleste gutta.

Uansett om jeg er jente og synes det er mye trakassering mot oss, så vet jeg at guttene er veldig flinke på å bruke det mot hverandre også. Selv om jeg synes det å løpe, kaste og sparke som ei jente ikke er noe negativt, skjønner jeg at guttene kan ta seg litt nær av det, ettersom det har blitt så nedlatende å gjøre ting på “jentemåter”. Men at “kjerringkast” betyr “dårlig kast”, er ikke annet enn bullshit.

"Jeg har lyst til å bli politimann. Ja, du leste riktig: politimann!

Man kan til og med finne veldig mye diskriminering i yrkestitler. Selv har jeg lyst til å bli politimann. Ja, du leste riktig: politimann! Eller som da vi gikk i barnehagen og alle jentene ville bli prinsesser. Det var ikke noe spørsmål om de for eksempel ville bli brannmann. Eller fylkesmann, for den saks skyld.

Akkurat yrkestitlene diskriminerer faktisk menn også. Du kan jo bare tenke deg hvordan det er å være en mann i et familieselskap og fortelle at du har fått ny jobb som helsesøster. Vaskedame. Eller jordmor. Du føler deg sikkert mer maskulin enn noen gang da.

Som liten var jeg aldri noe glad i hverken rosa eller å gå i kjole, og jeg elsket sport. Da ble jeg vist en såkalt “guttejente”, som folk likte å kalle meg. Det er altså en farge, et klesplagg og en interesse som bestemmer om man er gutt eller jente.

Nei, jeg synes ikke noe om diskriminering av kjønn eller utseende. Vi jenter må få holde oss unna solsenga uten å bli kalt “bleike” og “stygge” - og vi må kunne ta fake tan og silikon uten å bli kalt “sluts”. At noen kaster, løper og slår “som ei jente” er noe av det teiteste jeg har hørt. Jeg var nest raskest gjennom hele barneskolen, og jeg var jente da også. Så kanskje det å springe som ei jente ikke er så dumt likevel?

Hva mener du om saken? Send oss et leserinnlegg!

Kilde til bildet: 

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA