10. trinn skal gjøre verden bærekraftig

De tre neste ukene skal elevene finne løsninger på alle verdensproblemene. 

TEKST: Nour El Houda Berghout FOTO: Astrid Berge Mjølhus og Marius Nordskag Danielsen

FN har 16 bærekraftsmål som verden har blitt enige om å nå før 2030. Innen ti år skal vi blant annet utrydde fattigdom, stoppe klimaendringene og oppnå likestilling.

Du kan lese mer om bærekraftsmålene på FNs nettside.

Når det tverrfaglige arbeidet ASAP åpner på Åsheim mandag i neste uke, utgjør elevene på 10. trinn 16 delegasjoner fra forskjellige land. De møtes på Åsheim for å forhandle seg fram til en avtale om hvordan de 16 bærekraftsmålene skal nås.

Mikkel Salcedo-Hokstad er lærer på 10. trinn. Han var med på å utvikle ASAP-prosjektet i fjor, da konferansen ble gjennomført for første gang.

- ASAP (Achieve Sustainability Action Panel) handler om det tverrfaglige emnet bærekraftig utvikling. De tre neste ukene skal elevene utforske land og bærekraftsmål, klekke ut effektive løsninger og forhandle seg fram til ASAP-avtalen. Den blir forhåpentligvis fullt av kreative tiltak for å nå bærekraftsmålene, sier han.

Her kan du se flere bilder fra fjorårets utgave av bærekraftkonferansen.

Forventer tøffe forhandlinger

Læreren regner med at forhandlingene blir tøffe når land som Norge, USA, Russland, Saudi-Arabia og den lille øynasjonen Kiribati møtes.

- Landene skal blant annet finne ut hvordan vi skal stoppe klimaendringene. Det er ingen enkel oppgave i en verden med så ulike interesser. USA tjener mye penger på olje, så de vil neppe legge ned den industrien over natta. Holdningen er kanskje en annen på Kiribati i Stillehavet. Denne øygruppa vil være ubeboelig om 50 år på grunn av høyere havnivå. På ASAP må alle bli enige om løsninger som ivaretar både statenes og jordklodens interesser, sier Mikkel.

Slik er ASAP bygget opp

Læreren forteller at prosjektet vil foregå ved at elevene den første dagen, altså mandag uke 5, blir delt inn i 16 forskjellige delegasjoner innenfor de vanlige basene. Deretter får elevene vite hvem som er president eller statsminister, og alle elevene kommer til å få en ministerpost i det landet de representerer.  

De tre følgende ukene skal elevene jobbe med det tverrfaglige temaet i både naturfag, samfunnsfag, norsk og engelsk.

- På torsdag og fredag i den siste uka før vinterferien er endelig selve ASAP-konferansen. Da skal de forskjellige delegasjonene ha stander i allrommet, og der vil de fortelle hele skolen om landene de representerer. På fredagen trekker elevene på seg finstasen. Da er det stor debatt i allrommet, før ministrene møtes i komiteer og forhandler seg fram til en avtale, forklarer han.

Det siste som skjer, er at presidenter og statsministre signerer ASAP-avtalen på scenen og skåler i “sjampanje”.

- Det vil si Mozell, forsikrer Mikkel.

Har tro på elevene

- Hva er forventningene dine til elevene?

- Jeg er sikker på at de kommer til å leve seg inn i rollene og gjøre en kjempejobb. Da kommer de til å ha det like gøy som meg de tre neste ukene. Forhåpentligvis greier de også å pønske ut og bli enige om noen gode ideer til hvordan vi kan gjøre verden bærekraftig, sier Mikkel.

- Kommer de til å få karakter?

- Nei, men ASAP er like fullt en god mulighet for elevene til å vise hvor flinke de er i flere fag, på en litt annen måte enn vanlig, svarer Mikkel.

Han forteller at lærerne evaluerte fjorårets ASAP-arbeid og lærte av feilene sine. De tror årets versjon kommer til å bli enda bedre enn den forrige.

Journalist Emilie Brattli kommer til å dekke ASAP-arbeidet for SIKT på Åsheim.

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA