Tiende trinn skal løse verdensproblemene

Onsdag fikk de en forsmak på bærekraftprosjektet, da to engasjerte studenter fortalte om oljelekkasjer og andre utfordringer i den søramerikanske regnskogen.

TEKST: Leah Marie Aagaard og Ana Gabriela Tronsvang FOTO: Ana Gabriela Tronsvang

Etter vinterferien setter tiende trinn et stort tverrfaglig arbeid i gang.

I tre uker skal både norsk, matematikk, engelsk, samfunnsfag, naturfag, KRLE og kunst og håndverk dreie seg om ett tema: bærekraftig utvikling.

Foredrag om Amazonas

På onsdag fikk elevene en spennende introduksjon til temaet. I kantina ble det holdt et foredrag av to studenter fra en utdanningslinje som heter “Regnskog Amazonas” på Sund folkehøgskole. Ingrid Saltvedt Haarstad og Isak Mosand Fridstrøm, som studentene het, fortalte om komplikasjonene mellom umoralske industrier og regnskogene, og hva de har lært av sin rundreise i Amazonas.

De to studentene brenner for denne saken, og mener at det må snakkes om for å beskytte urfolket i de påvirkede skogene. De reiser derfor fra skole til skole for å opplyse om situasjonen i Sør-Amerika.

- Utnyttingen av regnskogen har mange konsekvenser, ikke bare for menneskene som lever der, men også for hele verden og klimaet, sier de.

De fant først interesse i saken etter å ha hørt litt om det fra media, men etter at de fikk se problemet med sine egne øyne, forsto de hvor viktig det egentlig er.

- Vi ønsker at folk kan være litt mer bevisst på valgene de tar, og får mer kunnskap om det, avslutter de.

Bærekraftig prosjekt

Etter vinterferien skal tiende trinn på Åsheim jobbe videre med temaet bærekraftig utvikling. I løpet av tre hektiske uker skal elevene bli kjent med FNs 17 bærekraftsmål, som blant annet handler om klima, fattigdom og fred, og finne løsninger for å nå disse målene innen 2030.

- Skolen kommer til å bli snudd på hodet.

Det sier Mikkel Salcedo-Hokstad, som er lærer i 10C. Han forteller ivrig om opplegget tiendeklassingene har i vente:

- Elevene skal være presidenter, statsministre og andre ministre fra 16 land over hele verden. Sammen skal de finne løsninger for hvordan vi kan ha det bra i dag, samtidig som vi legger til rette for at barna, barnebarna og oldebarna våre også skal ha det bra.

I løpet av perioden kommer det til å skje mye spennende på Åsheim. Det hele åpnes mandag morgen i kantina, hvor “FNs generalsekretær” skal utdele oppgaven. Videre blir det debatter mellom elever, men også mellom framtidas politiske stjerner, politikere fra seks norske ungdomspartier som kommer til Åsheim. Mens elevene lærer om bærekraftsmålene, må de utvikle kreative løsninger på alle problemene i verden. Høydepunktet kommer til å være de to siste dagene, hvor en stor konferanse blir holdt på Åsheim. Her må elevene ikke bare kle seg som politikere, men også tenke og oppføre seg som dem.

- Forventningene våre er at elevene går inn i rollene og kommer med gode ideer til hvordan verden kan bli mer bærekraftig, sier Mikkel.

Lærerne håper altså at elevenes innsats skal være like god som deres har vært.

- Dette har vi lærerne jobbet mye med, det er planlagt nøye. Vi vil at det skal virke ekte, og at det skal bli lett å leve seg inn i. Vi gleder oss veldig, og det tror jeg elevene også har grunn til å gjøre, konkluderer Mikkel.

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA