10-årsfest med trønderlaks à la Asia

Åsheim-elever feiret Trøndersk matmanifest med å gjøre om ungdomsskolen til luksusrestaurant.

FOTO: privat

9. trinn på Åsheim ungdomsskole deltok onsdag på feiringen av Trøndersk matmanifest, som fylte 10 år. Det gjorde de naturligvis ved å tilberede de herligste retter - og invitere elever, lærere og ledere til bords.

- Vi stekte trøndersk laks lett i en panne og krydret den lett med salt og pepper. Ved siden av serverte vi ponzosaus, mango- og avokadosalat og ris. Det var altså norsk laks med en asiatisk vri, forteller to av elevene som var både kokker og kelnere, Eleah og Mozhde i 9C.

I tillegg serverte elevene nydelige fastelavensboller med krem og syltetøy.

- Alt sammen var veldig godt, og i tillegg var det bærekraftig. Det er viktig å spise lokal, norsk mat i den situasjonen vi er i nå, sier jentene.

Laksen var sponset fra Salmar, og Grønn barneby bidro med andre varer.

En lokalpolitiker skulle egentlig delta på feiringen, men han måtte melde avbud i siste liten. Dette på grunn av smittevernregler som var ferskere enn fastelavensbollene.

- Politikeren sendte en melding med en hilsen til oss, og vi sendte ham et bilde av maten, så han i det minste fikk sett den, smiler Eleah og Mozhde, som koste seg selv om en av gjestene uteble.

- Det var veldig gøy. Vi fikk prøve å legge opp maten og servere, og det var morsomt at det var noen andre enn oss som skulle spise det vi lagde. Det var som å jobbe på en restaurant, og vi fikk mer ansvar, sier de.

Mat og helse-lærer Vigdis Solberg synes at feiringen ble en fin dag. 

- Det var veldig fint å samle oss og dele en slik opplevelse sammen. Vi har jobbet med trøndersk mat og sett hvordan bærekraftig mat er samspillet mellom miljøaspektet, det sosiale aspektet og det økonomiske aspektet. For at maten skal være bærekraftig for framtida, må vi se på samspillet mellom disse. Da blir det viktig å handle lokalt, sier hun.

Helt til slutt tipser hun oss om å sjekke ut mat og helse-elevenes Instagram-profil, Siktpåmat. 

- Det ligger flere bilder der, teaser hun.

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA