- Veldig mange gode ideer

Åsheims elever får skryt fra Ungt entreprenørskap etter en kreativ, bærekraftig og veldig effektiv innovasjonscamp.

TEKST: Emilie Brattli

10. trinn på Åsheim ungdomsskole arbeider for tiden med det tverrfaglige temaet bærekraftig utvikling i prosjektet ASAP.

Som en del av arbeidet samlet hele trinnet seg tirsdag i forrige uke for å ha innovasjonscamp. Innovasjoncampen, som ble gjennomført i samarbeid med organisasjonen Ungt entreprenørskap, gikk ut på at hver gruppe fikk en problemstilling og kom opp med en bærekraftig måte å løse problemet på, før de presenterte ideen foran en jury.

Juryen besto av Ingjerd Skjefstad fra Ungt entreprenørskap og lokalpolitikerne Marte Løvik fra Senterpartiert og Sara Shafighi fra Arbeiderpartiet, som på bildet deler ut gullbilletter til elevene.

Innovasjonscampen var også en konkurranse mellom gruppene for å se hvem som kom opp med den beste løsningen på et problem, og siden alle gruppene fikk forskjellige problemstillinger, endte dagen med mange unike og gode ideer. De tre gruppene fra trinnet som hadde den beste ideen i hver klasse, fikk en gullbillett. De kvalifiserte seg dermed til en superfinale i juni, der de skal konkurrere i innovasjon mot elever fra andre skoler i Trondheim.

God idé ga seier

Marie fra 10B var på gruppen som hadde den beste ideen i B-basen. Hun er også lederen for denne gruppa i ASAP-prosjektet.

Marie forteller at deres problem var å redusere matsvinn i nærområdet.

- Vår idé går ut på at skolen starter å samarbeide med nabobutikken, Coop Extra. Butikker kaster mye mat, så ideen er at skolen får mat som snart går ut på dato eller er stygg. På skolen kan elever lage god mat ut av restene, og dette kan selges til elevene, sier Marie.

Under presentasjonen av ideen bør Marie og gruppa på smoothie laget av yoghurt, frukt og eplejuice som var nære ved å gå i søpla. De knyttet også ideen til noen av FNs bærekraftsmål, som mål 12: ansvarlig forbruk og produksjon.

- Vi vant nok gullbilletten fordi ideen vår er gjennomførbar, og fordi den faktisk kan redusere matsvinn, sier Marie, som likte den uvanlige skoledagen.

- Det var artig å jobbe litt mer praktisk enn teoretisk. Det var veldig koselig og sosialt, men samtidig litt kaotisk, beskriver hun.

- Noen av oss på gruppa vurderer å snakke med skolen og butikken og prøve å få realisert ideen vår, avslutter hun.

Elevene får skryt

Ingjerd Skjefstad i organisasjonen Ungt entreprenørskap, som var med på å organisere skoledagen, forteller at de gjennomfører innovasjoncamper på mange skoler.

- Vi håper elevene tenker at de kan være med på å skape forandring, og at de blir motivert til å ta initiativ selv. De har faktisk en mulighet til å bidra, og vi håper denne dagen viste dem det. I tillegg fikk de øvd mye på å samarbeide, forklarer hun.

- Hva synes du om ideene elevene på Åsheim kom opp med?

- Det var veldig mange gode ideer, og de kom på veldig kort tid. Vi bruker vanligvis tre skoledager på en innovasjonscamp. Her rakk vi alt i løpet av fem skoletimer. Vinnerideene går det an å realisere, og det er veldig bra. Åsheim var i tillegg en kjempetrivelig skole med veldig god atmosfære og ekstremt hyggelige elever, skryter hun.

Hun forteller at vinnergruppene kommer til å få nye utfordringer i superfinalen i juni.

- Her er nesten alle ungdomsskolene i Trondheim med, og kommunen kommer med problemstillinger elevene skal løse. De har bare to timer på seg, og vinneren kåres av en jury fra lokalsamfunnet. I superfinalen er det en pengepremie, sier hun.

© Copyright 2018 SIKT på Åsheim
Levert av Rena Media DA